Romantisch borduurwerkje

Op oude handwerkstof van mijn grootmoeder borduurde ik als tiener dit Camera Obscura tafereeltje. Ik was toen 16 jaar en die handwerkstof was bij ons in huis gekomen. Ik heb mijn grootmoeder niet goed gekend, en dat vind ik jammer. M’n grootouders woonden een flink eind weg en toen ik oud genoeg was om zelf nog eens wat vaker naar ze toe te gaan waren ze er niet mee. Achteraf zie ik nu dat mijn interesse om haar oude handwerkstof te gebruiken mijn manier was om nog iets van haar te hebben. En nu ben ik nog weer veel ouder en lees ik haar brieven. Er is een heel pakket brieven bewaard gebleven die mijn grootmoeder schreef naar mijn moeder. Die zaten in een koffertje wat mijn moeder haar hele leven bewaarde. Nu mogen wij ze lezen en er met mijn broer en zussen over praten. Het was een héle andere tijd.

“Het was een hele andere tijd”. Die uitdrukking heb ik vroeger zò vaak gehoord! De tijd van de ‘hoofse liefde’ ligt nòg weer verder in het verleden (waarbij een heer een hoed afneemt voor een dame). Maar ook de tijd van onze ouders en grootouders: zo heel anders! In heel veel aspecten echt ànders!

Ook het gegeven dat er nog niet zo’n overvloed aan materiaal beschikbaar was. Toen m’n borduurwerkje klaar was, had ik geen lijstje. En ik wist ook niet waar ik dat kon kopen. Dus verzon ik zelf een oplossing en maakte van zwart papier een lijstje. Ik ging naar de keuken en pakte een bord en dat tekende ik twee keer om, waarbij de tweede cirkel de eerste overlapte. Daarna verbond ik de lijnen op het breedste punt zodat een ovaal ontstond. Zo had ik een mal in precies de juiste maat.

Toen ik klaar was met m’n zwart papieren lijstje, ging het geval omkrullen en daarom maakte ik achterop nog een soort spalk. Ik heb me in de ruim veertig jaar waarin ik dit borduurwerkje af en toe weer eens tegenkwam wel eens afgevraagd of ik niet alsnog een beter lijstje kon kopen, en zéker nu ik mijn handeltje heb kom ik wel eens betere lijstjes tegen. Maar nee: ik laat het zo. Zo was het toen ik het maakte, en zo hoort het te blijven.

6 gedachten over “Romantisch borduurwerkje”

 1. Hi Margriet, mooi zeg zo’n zwart borduurtje. Erg knap om ook zo’n lijstje te maken.
  Doe ik ook wel met schellekoord. Een klein dun plankje, in plaats van dat koperwerk.
  Had ik geen geld voor. Houden zoals het is.
  Groetjes Maria

  1. Leuk dat je dat herkent, Maria. Een stok of een houtje in plaats van een koperen roede aan een schellekoord is een prima oplossing! En later, als er wèl geld is om zo’n duurdere afwerking te kopen, is het vaak leuker om de herinnering zo te houden.

 2. Wat leuk, dat oude silhouetje. Vorig jaar vroeg iemand of ik dat patroontje nog had. En ja, een beetje vergeeld en met kreukels, maar ze was er erg blij mee.
  Volgens mij was het uit een Ariadne.

  Margriet, ook bedankt voor het sturen van de Anna. Mooi verpakt en mooie postzegels.
  Nu kan ik weer aan het werk.
  Groeten uit Emmen

  1. Bedankt voor je reactie. Knap van je dat je precies wist welke Anne je zocht, en fijn dat je nu weer verder kunt.
   Een (inderdaad) verkreukeld patroon moet ik ook nog ergens hebben en het zou best kunnen zijn dat het vaker is gepubliceerd. Het lijken me leuke patronen om nu ook weer te gebruiken. Fijn dat je iemand er blij mee kon maken.

 3. Hoi Margriet,
  Wat leuk,ik heb twee van deze silhouetjes geborduurd toen ik 12 was!
  Eentje ingelijst in een plastic zwart lijstje en de ander was voor de verloving van mijn broer.
  Ik mocht dat toen in laten lijsten van mijn moeder.
  Er kwam een goudkleurig ovalen lijstje om,ik was er erg trots op enhet verloofde stel vond het leuk!

  1. Hallo Jennie, wat leuk dat jij dit ook hebt geborduurd op heel jonge leeftijd! Dat is voor een 12-jarige echt een hele prestatie! En wat mooi dat je het als verlovingsgeschenk aan je broer kon geven, mooi ingelijst. Dat was vast een kado wat eruit sprong voor het verloofde stel! Enig om zoiets te krijgen van je jongere zusje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.