Spelen met stof en steken (in 1970)

Wat is naaldkunst?” Zo begint een hoofdstuk uit het boek Nieuwe vormgeving Naaldwerk. Het antwoord wordt gelijk gegeven: “Naaldkunst is, zoals iedereen wel zal weten, het verbinden van een draad met een andere of met stof. Maar voor de moderne vakman betekent naaldkunst veel meer dan alleen maar een techniek van het werken met draden, het omvat een hele nieuwe kategorie eksperimenten met draden. Is ‘naaldkunst’ dan geen ander woord voor ‘naaldwerk’ Jammer genoeg is naaldwerk niet langer een aanvaard woord voor het kreatief werken met naald en draad. Het is een achterhaald woord, beladen met negatieve betekenissen. Kunstnijverheidsleraressen zijn niet gek op dit woord omdat zij het gevoel hebben dat de leerlingen naaldwerk beschouwen als een vrijetijdsbesteding voor nette dames. Naaikransjes gebruiken dit woord ook vaak om de aard van hun aktiviteiten weer te geven: het borduren van kussenslopen en tafellakens, om maar ergens mee bezig te zijn.
Een nieuwe naam was hard nodig om de naaldvakken nieuw leven in te blazen en ‘naaldkunst’ is die naam. Naaldkunst houdt alles in wat fris, opwindend en spontaan is in het werken met draden. Met dit persoonlijke medium kan iedereen zijn artisticiteit tot uitdrukking brengen; het is een ambacht voor iedereen van vakmensen en zakenlieden tot vrouwen en kinderen toe.”

Ach mensen, wat een gedoe was dat in die tijd. Welke tijd? Zo omstreeks 1970. Vanaf 1965 rommelde het al volop in die ‘kreatieve’ en ‘frisse’ wereld. Sommige boeken waren bloedserieus bezig om de hele boel te ontrafelen en mensen te stimuleren ‘kreatief’ bezig te zijn met “materiaal en vormgeving.” En nu komen we die ‘konstruktieve’ boeken weer tegen en kun je je afvragen wat je er mee moet. Je kunt erom lachen, om al die vrije en vrijgevochten expressie. Of je kunt er met verbazing kennis van nemen. Of je kunt de boeken weer opnieuw gebruiken (bijvoorbeeld op de kunstacademie of zo.) Ach, het zijn toch wel grappige boeken en in ieder geval geven ze een ’tijdsbeeld’. Eén van deze boeken heeft een hoofdstuk over het veranderen van de weefselstruktuur. Volgens mij waren ze in die tijd bezig met nog veel méér strukturen te veranderen. In de roaring seventies……

Spelen met stof Textiel in beeldSpelen met stof en stekenSteek na steek – 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.