Spinnen in los huus

Daar is dan de mooiste oude boerderij van Nederland! Het is een ‘los huus’, wat oorspronkelijk stond op de schrale zandgronden van de Veluwe, en al bijna honderd jaar geleden is overgeplaatst naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Dit museum vonden wij de mooiste bestemming voor ons eerste museum-bezoek na de heropening. Links op de foto is nog een stukje van de ingang van het museum te zien, en als je daar doorheen bent gegaan, ben je ineens in een andere wereld. Eerst maar eens door de raampjes kijken.

En dan naar binnen. Een vrijwilligster vertelt mij van alles over de dubbele aandrijving van haar spinnenwiel en is zichtbaar blij dat ze weer op haar plekje zit. Met deze foto beantwoord ik een vraag die ik recent van een bloglezeres kreeg. Zij vroeg waar ze nog wat meer informatie kan krijgen over de geschiedenis van het spinnen. Antwoord: hier!


Een boerengezin kon vroeger niet goed rondkomen van de akkerbouw en het vee, en daarom werd er met allerlei huisvlijt wat bijverdiend. Naast klompenmaken en borstels maken werd er veel gesponnen en geweven op de boerderijen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013