Tegeltjes: geglazuurd en geborduurd

Tegelumuseum Otterlo
Het tegelmuseum in Otterlo heeft een grote en mooie collectie tegels die de geschiedenis van deze vloer- en wandbedekking ook duidelijk in beeld brengt. Eerst bestonden vloeren in huizen uit aangestampte aarde, vanaf ongeveer 1300 kwam het in opkomst om tegelsde vloeren te bedekken met gebakken vloerstenen. Soms werden ze geglazuurd in een effen kleur, bijvoorbeeld geel of groen. Die konden ook in een blokpatroon gelegd worden. Later kwamen tegels met een ingelegd slibdecor in zwang. Voor het bakken werden dan figuren van lichtbakkende klei samengesteld. De rijkeren wilden graag iets origineels en zo werden steeds nieuwe decors ontworpen. Na 1500 nam de welvaart toe en konden meer mensen zich enige luxe veroorloven. Het bouwen van stenen huizen met betegelde vloeren nam toe. En tegelbakkers ontwikkelen nieuwe technieken. Tenslotte konden er tegels gebakken worden van slechts 7 mm. dik. Die tegels zijn ook minder zwaar, en daar werden weer allerlei nieuwe toepassingen gevonden, zoals de betegeling van een haard. En daarin werden dan ook allerlei taferelen in aangebracht, waar mensen vele jaren tegenaankeken. Vooral bijbelse taferelen, maar ook tegels met figuratieve voorstellingen. In de 17e eeuw werden veel blauw beschilderde tegels geproduceerd, onder invloed van de handel met China.

En als iets al zò lang in de mode is en tot de gewone gebruiksvoorwerpen behoort, dan vindt er vaak ook een verschuiving plaats: van functioneel naar alleen decoratief. En zo kwam het ook in de mode om tegels te borduren. Daar zijn hele leuke voorbeelden van. Zoals de geborduurde tegeltjes in m’n shop, met uitbeelding van oude ambachten.
Op mijn laatste visite bij een bloglezeres fotografeerde ik een tegeltableau wat de heer des huizes zelf had laten maken. Als muziekliefhebber had hij diverse tegels met voorstellingen van muziekspelers gekocht en daar een tableau van laten maken.

Het boek “Tegels als inspiratiebron” is een uitgave van het Nederlands Tegelmuseum en bevat vooral figuratieve patronen om zelf iets leuks te maken in kruissteek. In m’n shop vind je een aantal foto’s van pagina’s, om een indruk te krijgen.

Geborduurde tegeltjes

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.