Textiel in musea

Een lange gang door, op weg naar een toptentoonstelling op een toplocatie. Het is al een feest om door die mooie gang te lopen en je bent eigenlijk al gericht op wat je te zien gaat krijgen, maar dan ineens dringt het tot je door: hé, dat is een soort-van handwerk. Toch even kijken. Het blijkt het werk van een jonge textielkunstenares en verhalenverteller. Het hangt daar wel een soort-van-interessant maar als ik geen foto had gemaakt was ik het eerlijk gezegd alweer vergeten. Maar nu vertel ik ook even dit onderdeel van mijn blog-verhaal. Namelijk hoe textielkunst de laatste jaren een grote plek heeft gekregen, ook in musea. Velen zoeken naar nieuwe expressie vormen en het gebruik van allerlei nieuwe materialen die dan ook vaak gemixt worden.

Na afloop van een tentoonstelling kijken we ook graag rond in de museumwinkel en daar is die moderne textieltrend vaak ook duidelijk terug te vinden. In de museumwinkel van het Brabants museum zag ik punnikwoorden aan de muur en daar was ik dan wel even verbaasd over. Heb je net een tentoonstelling gezien van wereldvermaarde topkunst, en dan zie je punnikwoorden aan de koeiemuur hangen. Punnniken was vroeger iets voor kinderen, maar het is nu kennelijk op een hoger peil gebracht.

Ik dacht terug aan één van de eerste musea-bezoeken, waarvan ik verslag deed op mijn blog. We waren naar het Van Goghmuseum geweest, en na afloop zag ik een  gehaakt krukje in de museumwinkel. Een ontwerper die zijn naam al had gevestigd, had bedacht dat je haakwerk met stijfsel kon plooien in een gewenste vorm en omdat hij misschien de eerste was, vroeg hij maar liefst 1400 euro voor dat gestijfde krukje. Mijn verbazing legde ik in dat blogje.

Maar misschien is het toch wel een goede samenvatting van die doorgaande vernieuwing: mensen zoeken naar nieuwe vormen en toepassingen en het is niet altijd mooi of hoogstaand, maar het heeft vaak wèl veel invloed. (Wèl heel fijn dat Breughel destijds met die bloem-stillevens begon, dat was wèl heel hoogstaand!)
Voor nu de gedachte van dit blogje: ook in de allermooiste musea is wel iets van textiel te vinden. Gepunnikte amour….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.