Textiel leeft. Verslag Nationale Textiel en Vezelmanifestatie

Folder Viltkontaktgroep
Deze folder van de Viltkontaktgroep geeft goed weer wat ik zaterdag op de Nationale Textiel- en vezelmanifestatie zag: een explosie aan kleur, prachtig materiaal en originele en artistieke verwerkingen. In Doesburg werd een markt/manifestatie gehouden met demonstraties, exposities, materiaal-verkoop en workshops. Een paar uur lang liep ik rond in een goedgevulde kerk, die het decor was van heel veel moois.


Op de voorgrond rechts vier bollen Bourette-zijde die ik kocht. Met zoveel inspiratie om me Vier strengen bourette zijdeheen begint het vanzelf te borrelen om weer iets nieuws te gaan maken. Bourette zijde wordt gemaakt van de korte zijden vezels die overblijven na het kammen en kaarden. Bourette heeft een typisch noppige structuur en glanst niet zoals de meeste zijden materialen. Bourette zijde lijkt op katoen, maar voelt wel zijdezacht aan. De kleuren zijn zo mooi; ik kon het gewoon niet laten om wat te kopen. Verder was er nog heel veel ander prachtig materiaal te koop. Vooral veel vilt en merino-wol.
Folder boek textiel leeftEn er waren stands en exposities van aktieve verenigingen die zich specialiseren op de (artistieke) verwerking van materiaal. Zoals Textiellink.nl. Zij geven boeken uit met titels als Vilt Passie. Ook is er recent een boek verschenen met de titel Textiel Leeft: Een kleurrijk boek boordevol inspirerende textielkunst en bijzonder handwerk van ruim 250 kunstenaars, designers en handwerkspecialisten met passie voor textiel. Ik noem dit boek ook omdat het goed weergeeft hoe ik deze tentoonstelling ervaren hebt: Textiel leeft!

Ik verkoop natuurlijk zelf ook graag boeken, maar dan vooral de wat oudere boeken. Voor deze dag had ik me voorgenomen om een workshop te volgen en toen ik binnenkwam in de mooie zaal waar de workshop werd gegeven, wachtte me een leuke verrassing. Ik zag tussen het klaarliggende materiaal een bekend boek liggen, met de titel: Borduren voor iedereen” van Lis Paludan. Dit boek is één van de eerste boeken die ik in mijn shop plaatste en het was voor mij destijds een trigger om met m’n shop aan de gang te gaan. Dit vond ik gewoon één van de leukste boeken en ik daar wilde ik graag anderen ook een plezier mee doen. Nu werd juist dìt boek gebruikt om inspiratie uit te halen voor de workshop Scandinavisch wolborduren. Kussen van workshop Scandinavisch wolbordurenEen uur lang kon ik onder leiding van Rikie Groot-Wesseldijk lekker bezig zijn om een iets moois te maken. We borduurden met stopwol op vilt en het was erg leuk om te doen. Ze zei: “Er zijn eigenlijk maar tien steken op de wereld en daar moet je het mee doen.” En zo haalden we wat kennis naar boven van steelsteek, rijgsteek, kettingsteek, flanelsteek, festonsteek en nog wat hedebo knoopjes. Al die steken had ze mooi uitgetekend op een paar blaadjes die we meekregen, maar ik vond het ook leuk om te bedenken dat ze in mijn oude boeken staan. Toch is een workshop natuurlijk ook geweldig. Om lekker met elkaar wat uit te wisselen, belangstelling te tonen voor elkaars werk, en om vragen te kunnen stellen. “Als je het uit een boek wilt halen, kun je niks vragen”, zei Rikie. Ik merk dat ik haar al twee keer heb geciteerd. Ze maakte gewoon indruk op me. Net als het kussen wat ze had meegenomen om ons te laten zien als voorbeeld. Zo mooi!
Het hartje wat ik tijdens de workshop ging maken, heb ik niet afgekregen. Na een uur werd ik ongeduldig en wilde ik weer langs de stands lopen en genieten van het moois. Dus nu heb ik ‘huiswerk’, ook leuk!

Merino wol

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Nijntje in Utrecht

Rood in de sneeuw (1)

De duurzaamheid bevorderen

Grote dieren, om te borduren en naar te kijken

Comments

 1. Ja, daar zou ik ook graag rondgestruind hebben.

  Het zwarte geborduurde kussen is machtig mooi. Zwart met daarop felle kleuren behoort al heel lang tot mijn favoriete kleurencombo. Is mooi voor breiwerk met jacquard, voor borduurwerk en ook voor dekens van granny’s.
  Ineens krijg ik zin om iets met veel zwart te beginnen.
  Kijk nu wat je gedaan hebt!

 2. Bourette-zijde, nooit van gehoord, maar klinkt erg goed.

  Wil ik zeker eens proberen.
  Als ik het ooit tegenkom, koop ik het, en denk ik aan jou 🙂

  • Leuk dat je aan mij gaat denken! Na alles wat ik van jou gezien heb op jouw blog, lijkt me die bourette-zijde inderdaad wel wat voor jou. En ondanks dat het wel echte zijde is, is het minder duur als je zou verwachten. Voor deze 4 strengen betaalde ik 10 euro.
   En dat kussen wat ik gister nog een keer liet zien, was voor jou! Dus ik heb ook aan jou gedacht!

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen