Wandtapijten over Middeleeuwse ambachten

Een bloemententoonstelling gaf gelegenheid om het Stadhuis van Brussel te bezoeken. In de grote Gotische zaal hing een waterval van orchideeën vanaf het plafond en het was werkelijk betoverend. Alle bezoekers deden hetzelfde, namelijk vol bewondering rondkijken en aan de lopende band foto’s maken. Iedereen stak zijn mobiel omhoog en maakte close-ups en selfies en het was gewoon één blije beweging van min of meer betoverde toeristen. Ik vond het natuurlijk heerlijk om mee te doen en stak mijn meest felgekleurde tasje omhoog, in een poging om ook nog wat van die dwarrelende orchideeën te vangen in die donkere kamer met de felle lampen die op de bloemen schenen.

Maar na enige tijd zagen we een paar bankjes en daar konden we ook wel even op gaan zitten. Gewoon om het leuk was om daar nog langer te zijn en de bloemensfeer te ondergaan. Toen ik weer een beetje bijgekomen was van die duizelingwekkende bloemenpracht, kreeg ik ook weer oog voor waar ik zat. Ik keek omhoog, en ik bleek warempel onder een wandtapijt met een soort patroonheilige van tapijtwevers te zitten. En daarnaast hing een symbool-figuur van het gilde van de borduurders! Helemaal verrast!

Er waren ook nog wandtapijten van andere middeleeuwse ambachten, zoals Metsers, Brouwers, Goudsmeden, Schilders, Wevers. Elk ambacht wordt voorgesteld door personages in renaissancekleding, met zijn kenmerkende attributen. Deze wandtapijten dateren uit de tweede helft van de 19e eeuw.
Dus dat is leuk om hier ook nog te laten zien!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.