Nageborduurde grote merklappen

Er kan zòmaar een vonk overslaan bij borduurliefhebbers: en dan ben je ineens óók dol op merklappen!
En al gauw weet je dat je zeker niet de eerste en zeker niet de enige bent die van merklappen houdt.
Merklappen en borduurlappen hebben een lange geschiedenis in onze land en daarover is al veel gepubliceerd. Al een tijdje hou ik al mijn verzamelde boeken over merklappen apart, om die later te bespreken en te laten zien. Nu alleen deze drie merklappen om  te laten zien op mijn blog. Die maken het lange verhaal nog net een beetje completer.

De fascinerende merklappen die zijn overgebleven van vroeger, worden al heel lang nagemaakt. Vooral in de laatste decennia van de vorige eeuw werden ze heel populair. De Ariadne publiceerde vaak patronen, er verschenen boeken met patronen,  sommige musea gaven patronen uit van de merklappen uit de eigen collectie, en er werden pakketten gemaakt waarbij patroon, linnen en garen bij elkaar werden aangeboden. Nu is er opnieuw weer veel aandacht voor de oude merklappen. En dat is te begrijpen: merklappen behoren tot het cultuurerfgoed en hebben mede daardoor een extra glans en aantrekkingskracht.

Na het borduren werden de lappen niet altijd ingelijst; dan heeft het plezier vooral in het borduren gelegen. Soms kom ik zulke lappen tegen en daar kijk ik dan zelf ook graag een tijdje naar. Twee van deze lappen heb ik het hele jaar op het prikbord boven mijn computer zien hangen en er dus dagelijks naar gekeken. De derde is een recente aanwinst waar ik ook heel blij mee ben. Nu ga ik deze lappen eraf halen om het prikbord vol te hangen met kerstdingen. Maar ik wilde ze nog eerst even laten zien, want dat was ik al langer van plan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.