Vleugels boven de Andes: Etnische motieven

Kussentje uit boek Etnische motieven Mary Norden
Een kussentje-voor-de-zondag heb ik bewaard om aan jullie te laten zien voor de laatste zondag van mijn tweede blog-jaar. Het is een kussentje wat ik gemaakt heb uit mijn favoriete boek op het gebied van borduren: Etnische motieven. Het is het allermooiste boek wat ik heb en ik heb het ongeveer honderd keer doorgebladerd. Ik blijf het mooi vinden!

Boek Etnische motieven en kussentje vleugels boven Andes

Het opvallende ontwerp heet “Vleugels boven de Andes” en is ontstaan onder invloed van de geheimzinnige beelden uit de vroege Peruaanse kunst. Er zijn hele mooie weefsels gevonden in graven uit de vele pre-columbiaanse culturen. Veel daarvan zijn in goede staat bewaard gebleven dankzij de combinatie van droog klimaat en zandgrond. In het gebied van de Andes, op de hoogvlakte van Bolivia, werden geraffineerde weefsels vervaardigd, waarbij vaak honderden verschillende kleuren werden gebruikt in duizelingwekkende patronen.
Het motief wat ik in dit boek vond, en wat door Mary Norden zo prachtig is weergegeven en toegankelijk gemaakt, werd veel gebruikt bij het weven van poncho’s. De getrapte spiraal is vermoedelijk van de vleugelvorm afgeleid.
Het sterke van deze patronen vind ik dat ze na duizenden jaren nog steeds boeiend zijn! Vleugels boven de Andes…..

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Pauw in filethaakwerk

Klederdrachten: rokken uit Drenthe

Raamdecoratie in filet

Tropische vogels en vlinders op mijn tapisserietasjes

Comments

  1. Mooi kussen, prachtig boek!
    Fijne zondag

  2. Geel oranje bruin zijn eigenlijk niet mijn kleuren.
    Dit kussentje vind ik echter prachtig!

  3. Bedankt!

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen