In blauw zijn de blauwe kruissteek-tegels prachtig, maar ook in rood-bruin komen ze mooi uit! Meerdere malen borduurde ik zelf wat uit dit boekje van de Haandarbejdets Fremme uit 1966. In de inleiding van dit boekje staat dat Deense vrouwen deze patronen gedurende honderden jaren hebben gebruikt om hun bed-gordijnen en handdoeken mee te versieren. Op feestelijke gelegenheden werden ook wit-geborduurde doeken gebruikt om door het hele huis sop te hangen.
In een eerder blogje plaatste ik wat oude tijdschriften van de Haandarbejdets Fremme in mijn shop. In die uitgaven staan ook interviews met de bekende ontwerpsters van de vorige eeuw, die zoveel hebben betekend voor de ontwikkeling van het (beroemd geworden) Deense handwerk. Namen van Gerda Bengtsson en Gertie Wandel en Ida Winckler en zijn bekend gebleven door hun mooie werk om halverwege die vorige eeuw het handwerk een grote nieuwe impuls te geven. Dit ringbandboekje is samengesteld door laatstgenoemde, waarbij zij verschillende patronen uit elke regio an Denemarken heeft verzameld.
Het is leuk om te weten dat deze patronen al zo oud zijn, en ze kunnen nòg wel een tijdje mee.
3 gedachten over “Kruissteek-tegels uit Denemarken”
Deze zijn echt prachtig. Zo vrolijk en stijlvol.
Ja, vind ik ook!
En dan is het ook leuk om te weten dat deze patronen dus ook al honderden jaren gebruikt zijn.
Iedere regio in Denemarken had eigen bloemen-figuren.
Hello,
I discovered the Danish Handcraft Guild (Haandarbejdets Fremme) in the mid 1960s. I have this tile book and have stitched many of the designs in the blue Flower Danish Thread suggested. They are indeed timeless. I have continued to collect their designs ever since.