Merklapje 1981

Het patroon voor dit borduurwerk heeft waarschijnlijk in een bekend tijdschrift gestaan want ik kom zo’n lapje nu al voor de zevende keer tegen. Ik kan me wel voorstellen dat borduursters die in die tijd, begin jaren tachtig, dit patroon zagen gelijk zin hadden om het te borduren. Het ziet er overzichtelijk uit, met een duidelijke afbakening van het alfabet boven en de merklapmotieven onder. De juiste symmetrie en een eenvoudig randje en aansprekende kleuren. In die tijd waren er nog niet zo veel merklap-patronen in omloop als nu, dus meerdere borduursters hebben gedacht: gelijk maken!

Maar soms werd er tè snel van start gegaan en dat is hier te zien: het borduurwerk is niet mooi midden in het lapje geplaatst. Dat is jammer want daardoor is er onder wat minder ruimte en dat oogt minder mooi en er is minder stof om het nog eens in te lijsten. Ik zie dit wel vaker, dat een borduurwerk niet mooi in het midden is gekomen. Bij duizenden breipatronen wordt altijd weer benadrukt dat men eerst eerst een proeflapje moet breien, maar bij borduurpatronen werd en wordt haast nooit gezegd dat je even moet uittellen waar het midden van het patroon is. Het zou natuurlijk ‘common sense’ moeten zijn, maar toch kom ik best vaak zulke gedecentraliseerde borduurwerkjes tegen.

1 gedachte over “Merklapje 1981”

  1. Als ik een borduurwerk ga borduren dan vouw ik de lap in vieren en markeer de vier helften met oranje rijgdraad, zo heb je direct vier werkvakken en precies het middelpunt. Die vier vakken deel ik dan weer in vakjes van 30 bij 30 kruisjes, en borduur ik vanaf het midden vakje voor vakje, beginnend rechtsboven, dan rechtsonder, dan linksboven en tenslotte linksonder, als je het in die volgorde doet, dan verkreukeld de lap stof niet zo erg als je de lap in je handen moet houden. Verder maak ik van oranje rijgdraad links boven een groot kruis, zodat ik weet dat ik de lap op de juiste positie heb tijdens het borduren. Je moet de markeringen ook nog wel over-brengen op het patroonblad overbrengen. Ik laat meestal de patroonvellen groter kopieren zodat ze wat makkelijker af te lezen zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.