Wandeling met coach

Af en toe geef ik me op voor een wandeling met een wandelcoach. Vanmorgen ging ik voor de vierde keer onder leiding van Sonja op pad voor een begeleide wandeling van anderhalf uur. Deze week was het de week van de werkstress, en dat was ook het thema van de wandeling: hoe kun je werkstress verminderen?

De thema-wandelingen in Apeldoorn worden elke derde vrijdag van de maand gehouden. We verzamelden ons met een groepje bij het hek van paleispark het Loo, en maakten kort kennis met elkaar. Allemaal vrouwen die wel eens wilden ervaren hoe dat is: in een groepje lopen en onderweg de instructies opvolgen. Zoals: “Voel hoe je voeten de grond raken, voel hoe je benen de stappen zetten.” Zweverig? Nee, gewoon met de beide benen op de grond. Met aandacht lopen.

Onderweg stonden we een paar keer stil en gaf Sonja wat informatie. Zoals dat werkstress niet zozeer te maken heeft met de hoeveelheid werk, met deadlines, of met een vervelende leidinggevende. Maar met de manier waarop je daar tegenaan kijkt. Je ervaart stress, maar die situatie hòeft niet stressvol te zijn. Je denkt bijvoorbeeld dat je van alles ‘moet’ en je gaat maar door totdat het af is of totdat je zelf doodmoe bent. Daarnaast krijg je ontzettend veel prikkels; zoals interrupties of afleidingen. En als er dan ook nog iets onverwachts gebeurt, of je krijgt een extra klus of tegenvaller, dan kunnen we zomaar in de stress schieten. En dat is niet aangenaam, en ook niet gezond.

Maar er zijn dus veel betere manieren om met werkdruk om te gaan. Keihard werken om alles voor elkaar te krijgen, todo-lijstjes afwerken en jezelf uitputten zijn meestal niet de beste manieren. Sonja liet ons voelen welk tempo ons eigenlijk het beste ligt. Eerst moesten we het pad wat voor ons lag met hele kleine babystapjes lopen. Tèrgend langzaam. Daarna iets sneller, maar nog steeds hele kleine stapjes. En daarna in ‘gewoon’ tempo. Vervolgens in looppas, en daarna een stukje hardlopen. Dat vond ik een leuke oefening. Je wordt je ervan bewust dat je uit gewoonte een bepaald tempo aanhoudt, maar het zou misschien best wat langzamer kunnen. En op momenten dat je niet ‘vooruit te branden bent’ misschien juist wat sneller. Sonja gaf de opdracht om allemaal het pad te volgen, ’tot het bankje’ en daarbij wat te experimenteren met je eigen tempo. Beetje afwisselen.

We kwamen bij het bankje, waar we koffie kregen. Een wat hoger punt in de Kroondomeinen, waar ik me lekker ’top’ voelde!
Na de koffie volgden er nog wat oefeningen, waarbij ik m’n tasje gebruikte om een bepaalde boom te markeren. Bij die boom moest ik even nadenken. Ook in mijn Tweedehandswerk ervaar ik wel eens stress, omdat het vanzelf méér is geworden. Groei is natuurlijk fijn, maar het betekent ook meer werk.

Een wandeling met een wandelcoach is een prima manier om je hoofd leeg te maken door bewust te bewegen en te focussen op één onderwerp. En te merken dat je al wandelend nieuwe inzichten krijgt. De natuur werkt als een spiegel. Tijdens het wandelen kom je sneller tot de kern van de dingen die voor iemand belangrijk zijn. De herhalende patronen van bijvoorbeeld bomen en takken werken rustgevend. Hartslag en bloeddruk dalen en spieren ontspannen. Angstgevoelens nemen af, en het energieniveau neemt juist toe. Er komt endorfine vrij (het geluksstofje) en het stresshormoon cortisol daalt.

In dit stukje heb ik gebruik gemaakt van de folder van Sonja (“Wat doet wandelen in de natuur voor jou?”) en van haar laatste nieuwsbrief. Die nieuwsbrief – Sonja’s Switchtips – kan ik iedereen van harte aanbevelen!  Je kunt je er via de link op abonneren en als het toch niet is wat je aanspreekt, kun je je ook weer afmelden. Aan het eind van de wandeling vroeg ze me of ik een stukje voor haar website wilde schrijven. Toen bedacht ik: dan kan ik net zo goed eerst een stukje schrijven voor m’n eigen website.

De wandeling vanmorgen was heerlijk, maar ik heb nog wel wat stress over: keuzestress! Zoveel foto’s! Niet m’n gewoonte om er zoveel te plaatsen. Maar omdat ik veel tekst wilde verwerken in dit blogje, doe ik het maar gewoon een keer zo.

2 gedachten over “Wandeling met coach”

 1. Ha, keuzestress! Daar hebben we inmiddels ook een coach voor nodig, kijk maar in de supermarkt.
  Wat ook belangrijk is om geen werkstress te krijgen zijn leuke collega’s. Collega’s die met je meedenken en elkaar helpen als één van hen het moeilijk heeft. Daar ontbreekt het nogal eens aan en dat kan het leven behoorlijk zuur maken.
  Margriet, je foto’s en je verhaal over deze boswandeling zijn weer prachtig. Het bankje ken ik, mooi plekje.
  Geniet van het zonnige weer vandaag en niet stressen over je keuze van onderwerp of foto’s.
  Groetjes, Tineke

  1. Heb je advies opgevolgd, we gingen naar Deventer vandaag! Het was zulk mooi weer, en heerlijk om daar (weer) rond te lopen.
   Enne… in aansluiting op je opmerking over leuke collega’s: het helpt ook om leuke reacties te krijgen! Bedankt maar weer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.