In de (vermoedelijk) zeventiger jaren ging iemand de uitdaging aan om iets moois te borduren. Het was de tijd dat het vrije borduren enorm werd gestimuleerd. Kruissteekjes moeten wijken of worden aangevuld met andere steken, zoals kettingsteken, koninginnesteken, zigzagsteken, flanelsteken en steelsteken. Degene die van plan was om iets heel moois te maken in vrij borduurwerk, koos ook een mooie ondergrond, namelijk iets van zijde.
Dit is een goed lapje om eens wat nader te bekijken:
Dan zie je de vele mogelijkheden om een vogelboom weer te geven. Elk blad een eigen kleur en opvulling! En een sierlijke vogel die zich hier thuis voelt.
Het verrassende is: dit zou zòmaar weer iets van onze tijd kunnen zijn! Er worden nu weer masterclasses borduren gegeven, waar óók zulke opdrachten worden gegeven. Deze week had ik nog iemand op bezoek die me haar boek liet zien met de werkjes die ze had gemaakt die werden gegeven door zo’n masterclass. Ze kreeg als opdracht om een voorbeeld na te borduren, maar was daarin wel gebonden in o.a. de kleurenleer en de compositie-leer.
Ook een vergelijking met geborduurde lapjes uit andere culturen is interessant, zoals het goudborduurwerk uit Nepal of India. En een lapje waar iemand het jaartal op heeft geborduurd (altijd een goed idee!). Dat bevestigt dat zulke lapjes inderdaad uit die vroegere vrije jaren komen.
Nog een laatste detail en dan mag dit wandkleedje (waar er niet zoveel van zijn bewaard) in m’n shop. Het geeft inspiratie voor hedendaagse vrijere vormgeving in het borduren. Of toch liever een boekje? Dan kan ik het heel goede boekje Voortborduren op bekende steken aanbevelen. Ik merk dat er al een tijdje weer veel van die oude stekenboekjes worden besteld, dus dit staat in de belangstelling! Zò leuk, om op deze manier een vogeltje weer te geven!
En dan: dit wandkleedje krijgt ook weer een nummer in mijn shop. Het is nummer TW12.999!