Zwarte Piet in oude Ariadnes

Oude Ariadne met kaartjes Zwarte Piet
Vroeger deden we niet zo moeilijk: gewoon een zwarte Zwarte Piet, die voor Sint de zak droeg. Op een oude Ariadne uit 1966 zag ik mooie foto van zo’n zwarte.
Vroeger sloegen ze trouwens ook wel eens te veel door: ik heb een Zwarte Pietenspel waarvoor ik de regels heb nagevraagd bij de mevrouw van wie ik het kocht. Een kurk werd in een vlam gehouden tot hij zwart zag, en daarmee werd het gezicht van de verliezer  zwart gemaakt. Meestal niet tot hij net zo zwart zag als Piet maar erg fraai was het niet.

Trouwens, de uitdrukking “de ander de zwarte Piet toespelen” komt ook van dit spelletje vandaan. De kaartjes werden onder de spelers verdeeld en je moest proberen setjes te maken door bij Illustratie uit Ariadne november-1966elkaar een kaart te ‘trekken’. Als de ander een ZwartePietkaart had, hoopte hij die snel en onopvallend kwijt te raken. Aan de ander ‘toe te spelen’ dus. En zo is die uitspraak in ons spraakgebruik terecht gekomen.

Terug naar handwerken. Als je Zwarte Piet nog wat wilt ‘helpen’ (dat is een voorstel van de Ariadne uit 1979) dan kun je nog nèt voor 5 december in m’n shop terecht. Oude Ariadnes: ze blijven leuk!

(Ik heb een sentimenten-doosje en daar zaten deze twee zwarte pieten in die m’n dochtertje vroeger op school maakte. Schattig hè? En zo lekker zwart!)

Ariadne met zwarte Piet

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Opgespannen borduurwerk

Patchwork kussen

Bomenblogje

Geborduurde pompoenen

Comments

 1. miekequilt zegt:

  Ik heb ook laatst een zwartepietenspel op een rommelmarkt gekocht. Vond het vooral leuk vanwege de plaatjes. Als de kleinkinderen wat groter zijn, ga ik het zeker met ze spelen. Maar of we de verliezer zwart gaan maken ( zou dat spreekwoord hier ook vandaan komen?) weet ik niet.

  • Margriet zegt:

   O dat zou best kunnen dat die uitdrukking daar ook vandaan komt! Ik kreeg de indruk dat dit vroeger wel een heel bekend ‘spel’ was.

 2. Wat een mooie uitdrukking: sentimentendoosje. Veel mooier dan herinneringsdoosje.
  Denk dat die hier ook blijft hangen.
  Ben alleen bang dat het bij mij een dóós zal moeten zijn, ik kom zoveel dierbaars tegen nu ik op zolder aan het rommelen ben 😉

  • Margriet zegt:

   Of twéé dozen! Leuk dat je allerlei tegenkomt op zolder. Ik denk dan: er is ooit een reden geweest om het te bewaren voor ‘later’ en misschien is dat ‘later’ wel ‘nu!’. Veel plezier met alles wat je tegenkomt!

 3. nog een ps-je;
  Wij speelden iets soortgelijks….pesten, met 2 stokken kaarten.
  Met een joker die je moest zien kwijt te raken.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen