Kantwerk naar een werk van Esscher

“Day and night” heet één van de bekendste werken van M.C. Esscher. Witte en zwarte vogels vliegen van de dag naar de nacht en van de nacht naar de dag en veranderen het landschap. Misschien wel de hele wereld. Meesterlijk is de Metamorfose uitgebeeld. Tijdens een recent bezoek aan de tentoonstelling ‘Esscher in het paleis‘ maakte ik deze foto, en bewonderde daar ook het langgerekte Metamorfose-werk, wat je ook heel goed online op je kunt laten inwerken. Dingen veranderen. Alles verandert. De hele wereld verandert.
‘Online’ waren we gisteravond misschien allemaal wel, terwijl we life toekeken hoe allerlei ontwikkelingen in de wereld ons schokten. Sommige dingen veranderen gewoon voor je ogen.

Esscher was niet alleen meester in het uitbeelden van veranderingen, maar ook in het weergeven van schijn. Hij speelde met perspectief, ruimte en werkelijkheid en houdt je blik gevangen als je probeert grafische lijnen te volgen die dan niet blijken aan te sluiten. Fascinerend!

Deze dagen ben ik aan het opruimen en toevallig kwam ik een paar dingen tegen waardoor ik een prachtig kantwerk kan duiden.
Dit kantwerk, uitgevoerd in donkerrood, kreeg ik gister in huis, samen met een stapeltje oude kantbrieven. Vlak voordat ’s avonds de nieuwsberichten uit Amerika mijn aandacht gevangen hielden (met lijnen die moeilijk te volgen waren), bladerde ik die tijdschriften door. Mijn oog viel op een klein berichtje over een kantwerk wat er precies zo uitzag als het kantwerk wat ik eerder op de dag had gekregen, maar dan in andere kleur. Het bijschrift vermeldde dat het ‘De Trap’ heet, en gemaakt is naar een werk van Esscher. Het patroon is afkomstig uit een uitgave van het Duitse ‘Klöppelverband’. Bijzonder om te zien hoe handwerkers óók kunstenaars zijn, in het maken van een vertaalslag van beroemd meesterwerk naar aansprekend handwerk. Ook hierin is perspectief, ruimte en diepte verwerkt.

Dus nu kon ik concluderen dat het bijzondere kantwerk ook naar dit patroon is gemaakt. Dit kantwerk zal ik binnenkort in m’n shop plaatsen.
Vanmorgen ging ik weer verder met opruimen en vond de folder van de tentoonstelling die ik had bezocht. Toen ik hem openvouwde zag ik dat daarop een afbeelding is te zien van een ander beroemd kunstwerk. Dit heet de Waterval. Ook met trappen die niet goed aansluiten bij wat je verwacht. Ook hierin is gespeeld met perspectief. Maar heel geruststellend staat daar in een hoekje een vrouw de was op te hangen. Dat is in ieder geval nog gewoon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.