’t Winkeltjen van tante Mieneken

Al die oude handwerken (die velen nu weer interessant vinden, en die ik ook graag op m’n blog laat zien), zijn gemaakt met materialen en hulpmiddelen en die moesten natuurlijk ergens gekocht worden. Waar? In de kleine handwerkwinkels die er waren in iedere stad en in vele dorpen. Maar de tijden veranderden en de meeste van die oude winkeltjes werden opgedoekt. De spullen en kasten die over waren ‘verdwenen’. Er zijn wel foto’s van, maar dat is toch iets minder tastbaar. Het interieur van een paar winkeltjes bleef bewaard en daar is nu belangstelling voor: zò zag dat er vroeger uit!

In de museumboerderij Het Hofshuus in Varsseveld is zo’n oud winkeltje te bewonderen. Na het overlijden van ’tante Mieneken’ (zoals iedereen de uitbaatster noemde) werd het hele interieur op een zolder bewaard. Totdat na vele jaren ook daar de boel moest opgeruimd en zo kwam het in dit museum terecht. Heel leuk om te zien. Een hele collectie ritsen, knopen, garen en bandjes is ondergebracht in de vele laden. Je ziet het voor je, dat een huisvrouw de winkel in kwam en vroeg om een paar knopen. Tante Mieneken wist dan precies welk laatje ze moest opentrekken, en dan kon de klant kiezen.

Voor mij (en hopelijk voor mijn bloglezers) was dit interessant om te zien. En om te bedenken dat al die oude handwerken dus gemaakt zijn met spulletjes die in zulke winkeltjes te koop waren. Als je nu nog ergens op een markt of in een kringloopwinkel of bij het opruimen van een huis, een zakje of doosje met fournituren tegenkomt, dan kun je bedenken dat dat ooit een keer is gekocht in zo’n klein winkeltje. En je kunt ook beter begrijpen waarom de vrouwen van vroeger soms tientallen jaren hun lapjes en ritsen en knopen bewaarden: zòveel keus was er destijds niet, en wat je had daar was je zuinig op. Kon altijd nog wel eens van pas komen….

2 gedachten over “’t Winkeltjen van tante Mieneken”

  1. Hallo Francien,
   Het is zéker iets om nog eens naar toe te willen gaan, als je in de buurt bent of woont.
   Maar dit Hofshuus is alleen niet altijd open. De Open Monumentendag was voor hen de afsluiting van de opening tijdens het zomerseizoen. Dus nu voor de winter weer dicht.
   En in de zomer is het alleen open voor publiek elke woensdag- en zaterdagmiddag.
   Dus wel iets om te plannen dan.
   Het is nog wel mogelijk het Hofshuus gedurende de winter te bekijken met een groep op afspraak.
   En ze hebben goede voorziening voor ontvangst van groepen, dus wie weet kom je er nog eens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.