Afwerking borduurwerkjes

Achterkant borduurwerkje
Soms heb je geen zin of middelen om een borduurwerk netjes met een voering af te werken. Ik liet laatst hier een mooi borduurwerkje zien waarvan ik het patroon herkende want dat heb ik ook in één van m’n boeken. Nu laat ik van dat borduurwerkje de afwerking zien want die is ook wel informatief. Iemand heeft er netjes vlieseline tegenaan geplakt. Plakvlieseline kun je per meter kopen en is niet al te duur. Met een strijkijzer strijk je een op maat geknipt stukje plak achterop. Het wordt gebruikt om bijvoorbeeld winkelhaken in je kleding weer netjes dicht te plakken en ook om tailles en boorden in zelfgemaakte kleding te verstevigen. En je kunt het dus ook gebruiken om een borduurwerk Borduurwerkjesaf te werken. Het is natuurlijk niet zo’n permanente oplossing als een netjes afgewerkte voering, want na verloop van tijd zal de plak wel een keer minder worden. Maar aan de andere kant: waarom ook niet? Ik wilde deze tip een keer doorgeven. Als de keus is tussen een borduurwerkje onafgewerkt te laten liggen, òf er even een stukje vlieseline achter te plakken, dan is het laatste toch meer voldoening-gevend.

Het kleine bloemetje links onder borduurde ik een paar dagen geleden. Op wat stukjes oud linnen borduur ik wat oud-hollandse motiefjes. Geen idee of ik die nog ga afwerken….. Want onafgewerkte borduurwerkjes: ach, dat gaat nou eenmaal zo. De lol ligt vaak in het borduren en de afwerking wordt nogal eens vooruitgeschoven.

(PS misschien krijg ik wel reacties dat de plak in de vlieseline vreselijk slecht is voor kwetsbaar weefsel omdat er later chemische reacties optreden. Tja, zou best kunnen. In geval van twijfel zou ik dus niet gaan plakken met de strijkbout.)

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Code oranje: thuisblijven

Friet halen

Borduurwerk uit China

Patchwork ideeën

Reacties

 1. Ik heb heel veel met plakvlieseline gewerkt en het raakt redelijk snel los. Ik vind het ideaal voor het maken van stitcheries. Voor het maken erachter plakken en je ziet aan de voorzijde niet dat draden aan de achterzijde doorlopen. Door het er doorheen borduren heb je hier geen last van loslaten.
  Ik kies liever voor bv. een mooie open rand, zodat je ook het handwerk aan de achterzijde kunt bekijken.

  • Margriet zegt:

   Bedankt voor de handige tip om vlieseline bij stitcheries te gebruiken, en om het dan van te voren erop te plakken, zodat de draden niet doorschemeren! Dat ga ik zeker ook eens uitproberen.
   Inderdaad, voor echt mooi handwerk is een open zoom het mooiste, en dat ‘verdient’ een mooi borduurwerkje ook.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen