Bezoek Coudenbergpaleis

In Brussel was in vroeger eeuwen een groot paleis wat de hele stad domineerde: het Coudenbergpaleis. Het was het paleis van Keizer Karel en alle adelen en machthebbers na hem. Het werd al in de 12 eeuw gebouwd en kon blijven gloriëren tot de 18e eeuw. Toen sloeg het noodlot toe en werd het prachtige gebouw door brand verwoest. De onderste laag van de kelders bleef achter en verdween in de loop der jaren onder de grond. Grote gebouwen en een nieuwe brede weg werden er bovenop gebouwd.

Na vele jaren kwamen archeologen op het idee om de boel op te graven, terwijl tegelijkertijd de bovengrondse nieuwe realiteit van een nieuwe stad gewoon in tact moest blijven. Een knappe prestatie en een heel interessante plek om te bezoeken. Het is een bijzondere ondergrondse archeologische site, een netwerk van gewelfde gangen, zalen en verborgen kamers. Tijdens ons bezoek ontdekten we de hoofdgebouwen van het paleis en liepen gewoon door de Isabellastraat, terwijl we boven ons het verkeer konden horen van de nieuwe straat.
Heel apart om in een ruimte te zijn waar vroeger keizers en koningen woonden, en waar geen schilderijen of wandtapijten nodig zijn om je een beetje een voorstelling te maken van hoe het daar was. Daar sta je dan als toerist van onze tijd en kijk je naar die eeuwenoude muren. Daar kan dan ook wel even een tasje aan. Voor het contrast van vroeger en nu.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.