Dit jaar viert Amsterdam het 750-jarig bestaan van de stad.
En vijftig jaar geleden dus het 700 jarig bestaan. Dat was in 1975 en toen werd een bekend borduurwerk van de torens van Amsterdam (ontwerp van Mies Bloch) gebruikt om dat patroon opnieuw uit te geven. Met de jaartallen en het stadswapen erbij.
Er zijn ook boekjes uitgegeven met kleinere ontwerpen om Amsterdam in kruisjes weer te geven. Dit boekje werd sinds de start van de viering al een paar keer besteld en nu laat ik het zien want ik heb nog een paar exemplaren. Het koninklijk paleis, de Waag, het Leidseplein, het Vondelpark, de Magere brug, de Westerkerk, het Rijksmuseum: al die bekende gebouwen en plekken staan erin. Ook het Rembrandplein (daar had m’n oma het altijd over, die woonde daar in de buurt), en het Begijnhofje (waar de koninklijke familie poseerde bij de aanvang van de viering).
Het leuke van zo’n viering en zo’n boekje is dat je je realiseert dat je niet de enige bent voor wie die gebouwen en pleinen veel betekenen: het geldt voor miljoenen mensen die van die plekken houden! En zo’n gebouw of plein borduren kan dan een goede invulling van je Amsterdam-liefde zijn.