Bespreking vier merklapboeken

Het boek Merklapmotieven van A. Meulenbelt is een uniek boek wat achtergrondinformatie geeft over merklappen en de betekenis van de motieven. En ook is het een onuitputtelijke bron voor hen die zelf merklappen willen borduren. De auteur heeft hiertoe meer dan zevenhonderd in kleur gecodeerde en uitgetelde motiefjes samengesteld. Door de kleurenillustraties krijgt men een goed beeld van de oude tinten, terwijl het bijgevoegde kleurenschema de handwerkster in staat stelt die tinten weer te evenaren en toe te passen.

Het boek Oude Merklappen in kleur van Irmgard Gierl bevat vijfentwintig bijzondere merklappen uit verschillende landen. Deze schitterende antieke merklappen nemen u mee terug naar de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw. Vogels, bloemen, dieren, engeltjes, symbolische voorstellingen: elke lap vertelt een eigen verhaal. Dankzij het grote formaat van de afbeeldingen komen alle details goed tot hun recht. Alle telpatronen zijn in het boek opgenomen.

De auteur mw. Schipper-van Lottum beschrijft in haar boek Over merklappen gesproken…. wat meisjes door de eeuwen heen in hun handwerklessen moesten leren.
Het eerste deel behandelt het ontstaan van de merklap en licht het belang bij het werken op linnengoed toe. Ingegaan wordt op borduren en merken in het algemeen, de herkomst van borduurpatronen en hoe dit alles het handwerkonderwijs bereikte. Vervolgens is de invloed aangetoond van  schoolboekjes op de merklap.
Tenslotte wordt aan de hand van advertenties voor scholen in de 17e en 18e eeuw het handwerkonderwijs aan meisjes gevolgd.
Het tweede deel behandelt de patronenschat en rijke borduurtechnieken op merklappen. Door vergelijking met voorbeelden uit verschillende provincies wordt aangeduid waarin men motieven en doeken uit een bepaalde provincie kan herkennen.

Alle ontwerpen in het boek Zelf Merklappen Maken van Felicity Lewis kunnen zowel in wol op stramien, als in splitzijde op linnen worden uitgevoerd. Elk ontwerp wordt verduidelijkt met behulp van een kleurenfoto, een telpatroon en een opgave van de kleuren die gebruikt worden. Dit boek bevat tevens telpatronen van tweehonderd motieven die bij het ontwerpen van een eigen merklap gebruikt kunnen worden.

Vier bekende, degelijke, bruikbare en leverbare Nederlandse boeken over merklappen. Twee hiervan kwamen niet in mijn overzicht op het vorige blogje, omdat ze niet zijn geschreven door Nederlandse auteurs maar vertaald zijn uit Duits of Engels. En de twee anderen zijn zo belangrijk voor de documentatie van het merklappen-erfgoed, dat ze nog wel wat extra aandacht verdienden. Zo’n bespreking van vier boeken over merklappen in een klein boekje ben ik niet vaak tegengekomen. Dus: foto ervan gemaakt en de informatie van die bespreking overgenomen. Voor wie bezig wil zijn met merklappen: Dit zijn goede boeken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.