Dit zijn allemaal fantastische Nederlandse boeken over Nederlandse merklappen, geschreven door Nederlandse auteurs.
Dit rijke culturele erfgoed is gelukkig ook rijkelijk bewaard gebleven, o.a. via deze boeken waarin ook veel foto’s staan.
En veel patronen, om zelf de traditionele merklapmotieven opnieuw te borduren. Zo kan die traditie steeds door blijven gaan,
want dit fraaie erfgoed mogen we koesteren en doorgeven!
Al deze boeken staan in mijn shop, en dat zeg ik er niet altijd bij (maar nu wel): hier ben ik ook trots op, dat ik al deze boeken in voorraad heb.
Je vindt ze in de speciale categorie Merklappen in de Boekenafdeling van mijn webshop.
Voor iedereen die wil kennismaken met de zeer interessante geschiedenis van merklappen, en iedereen die patronen zoekt: deze boeken helpen je verder en verrijken je kennis en dragen de eeuwenoude vonk over!
Die aloude patronen van de karakteristieke en klassieke merklapmotieven (vaak ook in allerlei variaties) kunnen makkelijk nog een hele tijd mee!
Ze namen een grote plaats in in het verleden en via ons heden kunnen ze weer verder de toekomst in.
Ik zou zeggen: draag er ook aan bij en borduur een merklap of alleen een paar motieven.
Blader een boek door en laat je verrassen door deze rijke erfenis!
Neem je plekje in in de continuïteit van dit merklap-erfgoed.
4 gedachten over “Nederlandse boeken over Merklappen”
Hallo Margriet, ik mis het boek van Verhildersum Leens maar ik ga ervan uit dat dat nog te recent is om in jouw shop te staan maar het is wel een Nederlands boek over merklappen! Groet, Maaike
Hallo Maaike,
ik wekte inderdaad de indruk dat dit alle Nederlandse boeken zijn, dus ik zal de formulering iets veranderen. Want er zijn altijd nog weer meer boeken, en ook weer nieuwe uitgaven.
In mijn blogje zijn het (bijna) alle Nederlandse boeken die voor ongeveer 2010 zijn uitgegeven.
En die ook allemaal insteken op de rijke geschiedenis, naast het doorgeven van patronen.
De boeken van Jan Houtman staan hier ook niet bij.
En ook alle kleinere uitgaven niet, vaak uitgegeven door streekmusea. Daar komt later nog een apart blogje over, met de boekjes die ik heb verzameld.
Aan Margriet en Maaike,
Ik google even op Verhildersum Leens en kwam op de website ervan. Op de website (verhildersum.nl) kun je veel merklappen zien met beschrijving. Erg leuk gedaan, vooral omdat niet iedereen helemaal naar Groningen kan reizen.
Hallo Lyn,
Inderdaad een mooie website, en je toelichting is ook terecht: niet iedereen kan helemaal naar Groningen reizen. Het zou mooi zijn als meer musea dit voorbeeld navolgen en hun collecties merklappen ook digitaal beschikbaar maken.