In Leiden is een Textile Research Centre gevestigd, opgebouwd door de gedreven Gillian Vogelsang-Eastwood. Van meerdere kanten had ik al eens gehoord dat ik daar ‘ècht’ eens naar toe zou moeten gaan. Nu was er de gelegenheid. Gelijk bij binnenkomst keek ik mijn ogen uit. Na thuiskomst maakte ik een verslagje van de tentoonstelling die daar momenteel wordt gehouden (over kleding uit de jaren twintig van de vorige eeuw). In dit blogje nog meer informatie over dit grote centrum, waar heel veel handwerk uit de hele wereld wordt bewaard.
Het Textiel Research Centrum is toegeweid aan de studie van Dress, kleding. Kleding is wat mensen dragen op hun lichaam waarmee ze mede hun identiteit uitdrukken. ‘Dress’ is een wijd begrip: ook alle accessoires horen erbij. Vanuit een passie voor wat er wereldwijd wordt gemaakt en gedragen door vele etnische en culturele groepen, heeft Gillian zeer veel ‘Textilia’ verzameld. Nu inmiddels meer dan 44.000 stuks! Alles is keurig gelabeld, beschreven en bewaard in archiefdozen. Alles wordt ook gefotografeerd en is terug te vinden op de grote en informatieve website.
Na een treinreis lekker koffie drinken, temidden van zòveel prachtig textiel: voor mij een hoogtepunt. En nog gezellig praten en veel raakvlakken ontdekken: heerlijk! En dan daarna mochten Nelleke (die mij had uitgenodigd om hier samen naar toe te gaan) en ik wat dozen openen. Als eerste een doos met Turkse oja.
En een doos met hoesjes voor ‘cohlbottles’ uit Syrië. Kool wordt al eeuwen gebruikt door vrouwen uit het Midden-Oosten om hun ogen zwart te maken. Ik wist niet dat daar ook zulke mooie hoesjes voor werden gemaakt. Nelleke zag een overeenkomst met het zogenoemde Zweedse Huck-borduren bij het geborduurde hoesje links op de foto hieronder. Met bruine wollen draden is ook telkens een draadje van de geweven stof opgelicht om er onderdoor te gaan met een naald.
Zo is er onnoemelijk veel te ontdekken aan het wijdverbreide borduurwerk uit de hele wereld! Er zijn zò enorm veel technieken en variaties!
Nadat Gillian zich al heel lang heeft verdiept in het schitterende wereldwijde borduurwerk, wat overal en in vele variaties wordt toegepast om kleding te verfraaien, is zij met haar man begonnen om hier boeken over te schrijven. De eerste drie delen zijn al gepubliceerd: Encyclopedia of Embroidery. Een vierde deel wordt binnenkort uitgegeven, en andere delen staan nog op de planning. Ik vond het verrassend om deze delen te zien en door te bladeren. Ze zijn geschreven voor deskundigen, en zeer rijk gedocumenteerd. Een schitterend resultaat van vele jaren verzamelen en bestuderen van etnisch handwerk!
Het centrum krijg donaties, van veel handwerk wat de moeite waard is om te bewaren. Het is een uniek centrum, en gelukkig ook bekend in de internationale wereld van Textiel, maar minder bekend in ons land. Dit bezoek maakte indruk op me, en dat zal het ook bij iedereen doen die in de gelegenheid is om hier naar toe te gaan. De toegang is gratis en er zijn regelmatig aantrekkelijke tentoonstelllingen. En er is een winkeltje, waar mooie spulletjes worden aangeboden die niet in de collectie kunnen worden opgenomen. Van harte aanbevolen om hier eens naar toe te gaan, of om de website te bekijken die bij deze grote collectie internationaal handwerk hoort.
1 gedachte over “Bezoek Textile Research Centre Leiden”
Wat een goede tip zeg! Ook online heel erg informatief.