Blij dat ik brei = Breivreugd

Boek Breivreugd

De dromerige blik van een klein meisje hoort thuis op de eerste bladzijden van dit handboek “Breivreugd”. Tussen alle hoofdstukken waar de wetenschap van het breien meesterlijk wordt onthuld, passen de fantasie, de aarzelingen, de frisheid van het kleine meisje, dat voortleeft in het hart van iedere breister. Want breien is veel meer dan een techniek, veel meer zelfs dan een beroep, het is een geestesgesteldheid.

Men is geen breister wanneer men niet een kinderlijke verrukking voelt voor een veelkleurige wolkeuze, Pagina uit boek Breivreugdwanneer men niet droomt van zachtheid, sierlijkheid, warmte, bij de donzige fantasiesteken, de parelmotieven, de kabelpatronen…. Sommige dromen gaan verloren. Maar voor een breister gaat de droom gepaard met het genoegen een breiwerk te scheppen.

Het genoegen van het breien smelt samen met het genoegen van het schenken, baby-kleertjes of schooltruien, bloesjes of sport-pullovers, het is wat meer komfort, wat meer schoonheid, maar vooral wat meer liefde die zij haar huisgenoten schenkt.

En indien zij breit voor zichzelf, dan is het om er bekoorlijker uit te zien, en kan zij de haren een mooier geschenk aanbieden?
Een weinig kennis, veel leifde, ziedaaar: de kunst van het breien.

Dit treffend geschreven voorwoord van 3 Suisses uit 1962 wilde ik helemaal overtypen om hier op mijn blog weer te geven. Niet eerder las ik zulke mooie woorden over de liefde voor (en in!) het breien. Het komt uit het boek Breivreugd wat ik nu graag aandacht wil geven . Dit boek zag ik in een vitrine in het Fries museum in de de langlopende tentoonstelling over Breien. En ik zet het nu ook te koop in mijn shop. De aanleiding is dat ik graag nog een andere tentoonstelling wil doorgeven. Een bloglezeres maakte me attent op een tentoonstelling in museum Eungs Schöppe in Markelo. Vorig jaar was ik al eens in dit museum en schreef toen een blogje over het Dookroll’n, wat daar in de zomer wekelijks wordt gedemonstreerd. Ze hebben nu drie weekenden lang een tentoonstelling met de titel Blij dat ik Brei. Deze tentoonstelling is dus maar kort te zien want het is nu al het tweede weekend. Daarom geef ik deze informatie nu maar door, ook zonder foto’s van een eigen bezoek. Maar de foto’s uit het boek Breivreugd zijn natuurlijk ook mooi genoeg. In m’n shop kun je bij dit boek nog veel meer foto’s zien, want ik heb er flink wat weergegeven. Veel nostalgie, net als in die tentoonstellingen.
Pagina's uit boek Breivreugd

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Steen en staal. Dat vraagt om een sjaal.

Geborduurd op jute

Bloemenmeisje

Oude trouwe blauwe pauwen

Comments

 1. Hinke Mulder zegt:

  Wat leuk. Direct herkenning. Ik kreeg het boek van mijn moeder, toen zij in de gaten kreeg dat haar liefde voor breien op mij over was gegaan.
  Ik heb het boek in de kast en het is fantastisch. Als je het dan ineens ziet verschijnen is dat heel leuk.
  Ik kan tijden in dergelijke boeken lezen en dromen over welke patronen leuk zijn om ooit uit te proberen

 2. Jennie Dekker - de Wilde zegt:

  Een feest van herkenning,ik ben groot geworden met dit boek!Mijn moeder had in de jaren 50 van de vorige eeuw een Passap breimachine gekregen en de wolpakketen van de 3Suisses werden thuis bezorgd,voor mij als kleuter een belevenis!Mijn moeder kon ook prachtig met de hand breien en heeft heel wat gebruik gemaakt van dit boek met wel heel veel verschillende duidelijke voorbeelden van de mooiste breisteken.Het staat nu alweer jaren bij mij in de boekenkast.Ik ben de enige van de 4 dochters die handwerkt!! Ik koester het als een mooie herinnering aan mijn moeder!
  Jennie

 3. Margriet zegt:

  Bedankt voor jullie reacties. Ik vind al een tijdje dat onze moeders die in de vijftiger en zestiger en zeventiger jaren zich zo enorm inzetten voor hun gezinnen, veel lof verdienen voor al die prachtige kleren die ze breiden. Zo’n oud (en vroeger bekend) boek uit de zestiger jaren roept al die herinneringen aan die zorgzame moeders wel op.

 4. Margriet zegt:

  Update: het boek breivreugd is besteld. Hopelijk vind ik er nog eens één.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen