Bloemen en versieringen als kleine bemoedigingen


Op de dag van de storm ging ik vroeg weg, om op tijd vóór de verwachtte windstoten binnen te zijn. Ik ging naast de fiets lopen, omdat fietsen al te zwaar was, en dan heb je extra veel tijd om om je heen te kijken. Ik liep langs het plekje waar ik andere jaren altijd al heel vroeg speenkruid vind. Een bloglezeres had een week eerder al geschreven dat ze ergens een knopje had gezien, dus het zòu kunnen. En ja: op dat beschutte plekje (aan de zuidkant van een heuveltje naast het fietspad) zag ik één bloemetje. Het was zelfs al open. De wind schudde het felgele blompje heen en weer en het lukte me niet om het stil voor de lens te krijgen. Maar zo geeft het ook wel een beeld, want zo wàs het op die storm-dag. Alles beefde en wankelde of ging kapot. Even later vulde de storm het hele land en al onze gedachten en vergat ik het bloempje en deze foto weer.

En nu is het maandag. Zal ik er toch nog eens op terugkomen? Eigenlijk was ik van plan om die jaarlijkse wedstrijd (“wie vindt het eerste speenkruidje?”) maar te vergeten. Het roept ook herinneringen op aan de vrouw die het net zo leuk vond als ik om te zoeken. Zij zocht altijd in Groningen, waar ze woonde. Ze volgde m’n blog elke dag trouw, totdat het niet meer ging. Zij was docente aan een universiteit, en ik mocht surveilleren bij haar tentamens. En ook nu weer was ik op weg naar mijn kleine baantje om tentamens uit te delen. En toen zag ik – aan het begin van die zware storm – dat eerste bloemetje. Het deed me toch goed.

Wel alle Honderd bloemen, bedeltjes en versieringen nog aan toe! We hebben er gewoon behoefte aan! Het zijn de kleine dingen die het doen! We putten moed uit kleine dingen! Je kunt ze zelf maken, zelf zoeken, zelf doorgeven! Kleine bemoedigingen, we hebben ze nodig!

(PS Ik weet niet of dit nog echt een ‘wedstrijdje’ is, maar andere jaren had ik altijd doorgegeven dat een vindplaats waar je al eerder speenkruid hebt zien bloeien niet ‘geldt’ voor de wedstrijd. Anders is het te makkelijk, en hoef je alleen maar elk jaar terug te gaan naar hetzelfde plekje. Dus wie op zoek wil gaan: veel zoekplezier! Zoek het eerste bloeiende speenkruid op een ‘nieuw’ plekje!)

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Boeken over mode

Scandinavische kerstmotieven in kruissteek

Extra dekens voor een koude dag

Vliegbare wandversiering

Comments

  1. Hiltje visbeek zegt:

    Hallo Margriet.
    Nu dat heb ik gedaan op 22 January.
    De eerste knop stond er nog maar ik vond er nu een stuk of vier,op een andere plaats.
    En die heb ik mee naar huis genomen,in een klein vaasje gedaan naast een klein vaasje sneeuwklokjes.
    Is dat niet leuk? daar word je toch blij van.
    Vr groet v Hiltje.

    • Margriet Hof zegt:

      Superleuk: de eerste speenkruidjes in een borrelglaasje! Zelf gezocht en geplukt en dan wordt je er net zo blij van als van een gekochte bos tulpen. De eerste lentebodes!

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen