Boeken knipkunst

Knipkunst is een wereldwijde kunstvorm met een zeer lange traditie. Veel landen ontwikkelden een eigen herkenbare stijl. In China is de knipkunst een alom verbreide uitdrukkingsmogelijkheid, met wortels die teruggaan tot de 3e eeuw voor Chr. Polen is de bakermat van de gekleurde knipsels uit sitzpapier.  Uit het Alpengebied zijn knipsels met motieven uit de volkskunst bekend. De Zwitsers zijn overigens de enigen in Europa die de knipkunst als een cultuurgoed koesteren; de knipkunst werd er van ouder op kind doorgegeven. In de 18e eeuw was er een bloeitijd van geknipte portret- en landschapssilhouetten in de westerse landen. En uit de joodse cultuur stamt ook schitterend knipwerk.

In Nederland is de knipkunst sinds de jaren vijftig weer tot bloei gekomen. En er zijn veel mooie boeken die tips en voorbeelden en historie doorgeven aan weer nieuwe knippers. Deze boeken kwam ik in de afgelopen tijd tegen en ik bewaarde ze om ze allemaal tegelijk hier te laten zien. Sommige staan al in m’n shop, en ik schreef er ook al eens eerder over. En een aantal andere boeken plaats ik nu ook erbij. In m’n ouderlijk huis stond gedurende m’n hele kindertijd een klein schilderijtje (en dat vond ik nu weer terug) met knipkunst van W. Lever. Hij was een beroemd knipper uit Westerbork en deze kleine schilderijtjes hebben vast in meer Hollandse woonkamers gehangen. In Westerbork staat een museum wat helemaal aan de knipkunst is gewijd. (Een bezoek daaraan staat nog op m’n bucketlist, maar je moet wel even rekening houden met de openingstijden want het is niet het hele jaar open.) Het is interessant om kennis te nemen van de rijke historie van de wereldwijde knipkunst, met de vele aansprekende voorbeelden en rijke toepassingsmogelijkheden. Maar het is vast óók heel leuk om zelf de schaar eens ter hand te nemen. Om die eens nìet in de stof te zetten, maar door een stukje papier te loodsen. Wat een mooie resultaten kun je dan krijgen!

Papierfiguren knippenKnipkunstKleurig knipwerkPapierschnittSilhouetten knippenSchimmen en silhouetten knippenLeer knippende zien

3 gedachten over “Boeken knipkunst”

 1. Wat leuk dat jij ook zo’n klein dingetje van Lever hebt! Ik vond er eens eentje een paar jaar terug op een rommelmarkt in de buurt en herkende de stijl van de ansichtkaarten die in de jaren 70 door mijn moeder in Veere werden gekocht. Daar was een winkel die toen ook prachtige Ierse mohair en andere kunstnijverheid verkocht. (De winkel is er nog altijd, al is hun assortiment iets veranderd.) Maar ik was zo blij met een echte, puur uit nostalgie, en als herinnering aan die leuke vakanties in Zeeland.
  Hartelijk groeten,
  Hennie

 2. Dag Margriet, Wist je dat er al 35 jaar een Nederlandse Vereniging voor Papierknipkkunst bestaat? Vorige week waren we met ruim honderd knippers weer bij elkaar op de jaarlijkse dag, dit keer in Lelystad.Sommigen knippen in hun eentje, anderen zien elkaar regelmatig op knipkringen in allerlei plaatsen. Kijk eens op onze website. Misschien ontmoet je wel eens mensen die er mee willen beginnen en dan zijn boeken en het werk van andere knippers een goede hulp om op weg te gaan. Een goedkope hobby, rustgevend en goed voor de mobiliteit van je handen! We hebben een kwartaal tijdschrift Knip-Pers, met veel verhalen, afbeeldingen, geschiedenis en tips.
  En ja, het museum in Westerbork is de moeite waard!
  Vriendelijke groet, Jan Peter Verhave

 3. In het Museum van Papierknipkunst in Westerbork willen we u graag begroeten. Zelf knippen kan daar aan de kniptafel worden uitgeprobeerd. Komt u met voldoende personen, dan kunt u ook vragen om een rondleiding. (Dat moet u dan wel van tevoren even regelen.) Heeft u belangstelling om uw silhouet te laten knippen, dan sta ik graag ter beschikking. (Ook dat even van tevoren afspreken, omdat ik niet altijd aanwezig ben.)
  Met vriendelijke groet. Jan Lever

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.