Boeken knutselen met plezier


Borduren, Smokwerk, Naaien, Applikeren, Haken, Frivolité, Manden vlechten, Lampekappen, Macramé, Tapijtknopen, Tapisserie, Stof en vilt, Inlijsten, Leerbewerking, Breien, Patchwork, Kollage, Sieraden, Handpoppen, Speelbeesten, Hoeden maken, Werken met vilt, Papierwerk, Koren vlechten, Sieraden maken, Kraaltjeswerk,Patchwork, Smocken, Watteren, Kaarsen maken, Knoopverven, Stenen polijsten, Riet vlechten, Werken met stof, Collages, Batikken.
Al die dingen en nog veel meer viel vroeger allemaal onder de benaming ‘Knutselen‘ of ‘Handvaardigheid‘. In veel gezinnen was het een succes als er zo’n groot dik boek aanwezig was, waar een kind eindeloos in kon bladeren en gevoed kon worden met de gedachte dat het mogelijk is om dat allemaal te maken. En nòg beter wanneer er materiaal voorhanden was om dat ook zelf allemaal uit te proberen.

Het kleine boekje Knutselen met plezier telt niet echt mee, maar de andere boeken zijn dikke en aantrekkelijke boeken waar heel veel in staat wat een creatieve aanleg verder helpt ontwikkelen. Deze boeken liggen als twijfelgeval al een tijdje op een stapeltje en ineens weet ik het: ze moeten nog even in m’n shop. Voor een creatieve decembermaand die toch al anders is dan anders en dan passen deze boeken daar vast wel bij. Uit het boek Vrije tijd Blije tijd maakte ik zelf wat, waar ik anders nooit op dat idee gekomen zou zijn maar het is nu te donker voor een foto. Dat laat ik dan later nog zien.

De meeste van deze boeken komen uit de rijke knutseltijd in de zeventiger jaren, maar bouwen voort op een lange traditie waarin gezinnen thuis zelf van alles maakten. Vooral het grote Cantecleer werkboek met de titel Maak eens is een fijn en dik boek waar heel veel basisinformatie in staat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.