Boeken over Fraaie handwerken

Een voorrecht: om bij je oude moeder op bezoek te zijn en aan de hand van oude foto’s en bewaarde schriften nog wat verhalen over ‘vroeger’ te horen. Gister was ik weer een hele dag bij m’n moeder en kwamen er wat documenten tevoorschijn die ik nog nooit eerder had gezien. Een foto van de school waar ze haar opleiding ontving, en nu ik die foto heb wil ik daar nog eens naar toe gaan om te kijken of het gebouw er nog staat. En haar oude herbarium, gemaakt in de oorlogswinter. Dat kreeg ik mee naar huis, maar dat moet ik eerst nog even bij m’n broers en zussen navragen of ze dat wel goed vinden. Want wie weet hebben zij daar ook wel belangstelling voor. Want zo gaat het tegenwoordig: dit soort documenten wordt gelukkig niet meer achteloos weggegooid maar we zien er de waarde van in!

Twee hele leuke boeken zijn al in de tachtiger jaren gemaakt door vrouwen die de waarde zagen van zo’n oud en vergeeld schrift, wat jarenlang op zolder was bewaard. De opleidingen waren vroeger heel gedegen en vooral op de opleidingen ‘Nuttige en Fraaie Handwerken’ werden prachtige dingen gemaakt. In schriften werden de tekeningen voor de opdrachten zorgvuldig bewaard en ook veel oefenwerkjes zijn bewaard gebleven. Het Handwerkalbum van Nelly van Maarseveen is een weergave van zo’n schrift uit 1886, en het boekje werd uitgegeven om veel mensen te laten meegenieten van het vele moois wat toen werd gemaakt. Het boekje Fraaie Handwerken laat een collectie patronen zien van rond 1900.

De geschiedenis van deze vormende opleidingen waar onderwijs werd gegeven op hoog niveau, is interessant om bij gelegenheid kennis van te nemen. Het werpt licht op waar we nu mee bezig zijn. Veel oudere vrouwen die vroeger zelf zo’n opleiding hebben gehad op een Industrieschool of Kweekschool, hebben het moeilijk gevonden om te zien hoe later het onderwijs zo veranderde. Een kleine troost voor hen is het om dan zo’n boekje te laten zien, zoals ik ook deed bij mijn moeder: “Kijk mam, wat jullie vroeger maakten wordt nu weer bewonderd en er zijn zelfs weer jonge vrouwen die deze technieken graag willen leren!” En daarvoor plaats ik deze boekjes in m’n shop.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Kussen met tapisserie

Mooi kleedje op tafel

Omhaakte kledinghangers

Macramé: Dat wil ik ook eens maken

Reacties

  1. Hallo Margriet, Ik vind het fijn om te lezen dat jullie tijd hebben en tijd maken om met je moeder over al haar spulletjes na te praten. En dat jullie ook de tijd hebben om de aandacht tussen het nieuwe – bewoonde- huis en het huis wat steeds leger wordt te verdelen. Jouw verhalen klinken heel warm en persoonlijk, jullie hebben zo te lezen een fijne familie. Het helpt je moeder ongetwijfeld om afscheid te nemen van haar vorige huis en een nieuwe fase in te gaan. Nu verbaast het me niet meer dat jij zoveel hebt met handwerkspulletjes; als ik zo zie en lees wat er uit het huis van jouw moeder tevoorschijn komt………..
    Groetjes, Tineke

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen