Boeken van de Patchwork & Quiltbibliotheek

Begin jaren negentig verschenen een aantal boeken in de Patchwork-en-Quiltbibliotheek. Karin Pieterse had al eerder een succesvol Handboek voor Patchwork en Quilts geschreven en nu kwam er nog een serie boeken die telkens aandacht besteedde aan één aspect van deze veelzijdige volkskunst.
In de geschiedenis van het patchwork vormt het sterrenpatroon ongetwijfeld het meest gebruikte motief. Net zoals er talloze sterren zijn, zijn er ook talloze mogelijkheden om ze in textiele weergave neer te leggen en aan elkaar te naaien. Het boek Sterpatronen toont een aantal van die mogelijkheden.

In Feestelijk patchwork voor elk jaargetijde staat steeds een thema centraal waardoor je je huis kunt aanpassen aan de sfeer van de feestdagen.

Een patchworkquilt voor een kinderkamer is niet zomaar een doorgestikte deken voor op een bedje. Nee, een kinderquilt gaat vol zitten met herinneringen en symboliek en is daarom bijzonder genoeg om er extra aandacht aan te besteden. De quilt die gemaakt wordt voor een jong leven symboliseert de behoefte dit leven te beschermen en te koesteren. De dekentjes uit het boek Quilts voor de kinderkamer zijn makkelijk na te maken en kunnen treasures worden voor de jonge ontvangers, die ze misschien wel een heel leven gaan koesteren.

En dan komt het probleem wat elke liefhebber van patchwork kent: de vele restjes en de stapels lappen waar je niet aan toe komt. Het boek Patchwork van restjes en beetjes laat zien hoe je juist van deze stofjes de mooiste quilts kunt maken, als je ze maar harmonisch combineert en tot een geheel maakt.

Bij het verschijnen waren deze boeken al geliefd, en dat zijn ze nog steeds. De serie is nog iets groter en de andere delen kom ik vast ook nog wel eens tegen. Er zijn zòveel Engelstalige boeken in ons land terecht gekomen, maar het is ook leuk om wat eigen Nederlandse boeken te hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.