Borduren op geperforeerd karton

Borduren op geperforeerd karton: dat konden ze in de achttiende eeuw goed! Op speciaal karton, vaak met een mooie rand, werden bloemen geborduurd met halve kruisjes en zo’n mooi kaartje werd dan geschonken aan een vriendin. Het was een bewijs van vriendschap, en de kaartjes werden zorgvuldig bewaard in een speciaal doosje of album: een album amoricum. Deze albums of liber amoricum waren ook gebruikelijk in universitaire of adellijke kringen, waarbij dan allerlei aandenkens aan vrienden of relaties een plekje kregen. Maar in dit blogje focus ik me alleen op de geborduurde kaartjes. Sommige al bijna 200 jaar geleden geborduurd, en nog steeds mooi!

Deze kaartjes (uit de verzameling van mijn man) komen niet in mijn shop maar ik vind het wèl mooi om ze nu te laten zien.

En daar heb ik ook een doel mee, namelijk om ook te kunnen vertellen dat ik het vaak wel leuk vindt om iets bij elkaar te zoeken voor een blogje. Strikt genomen niet echt noodzakelijk als je boeken wilt aanprijzen. Maar wèl veel interessanter!

Het boek wat ik hierbij wil laten zien heet Broderie sur carton perforé. Het is één van de vele boeken die oude handwerktechnieken opnieuw aantrekkelijk maakt via mooie foto’s en patronen om zelf ook eens zoiets te maken.
In mijn handwerkshop staan talloze boeken die gebaseerd zijn op dit concept: oude technieken opnieuw presenteren. Voor bijna alle technieken is ook al wel een Nederlands boek verschenen, maar voor dit onderwerp dacht ik nog niet. Dus als ik dan een Frans boek tegenkom over zo’n oude techniek, dan zet ik dat met plezier erbij.

Al een tijdje ben ik bezig met wat toelichting te geven op wat er wèl en niet in m’n shop komt. En dan kan ik er ook bij vertellen dat het natuurlijk wel veel meer werk is, om op deze manier ‘handel te drijven’. Dan ben ik toch al gauw een tijdje bezig om al die kaartjes erbij te zoeken en weer heel voorzichtig terug te plaatsen in het doosje. Goed opletten dat elk kaartje in het juiste doosje komt. De foto’s maken, het blogje schrijven. En dat allemaal voor één boek wat maar één iemand kan kopen. Maar het maakt het wèl veel leuker! Nu dus nummer 9997.

10 gedachten over “Borduren op geperforeerd karton”

  1. Ja, het is echt een mooie verzameling. Mijn man houdt al heel lang van oude boeken, en koopt wel eens wat. Dit kocht hij onafhankelijk van mijn handwerkhobby. En daar bof ik dus ook wel bij!

 1. Wat een pracht verzameling!
  Is dit allemaal van één familie of verzameld?
  Wat konden de jonge meisjes,want die borduurden het vaak,toch mooi werk afleveren.
  Ze hadden er ook tijd voor want er was géén TV of telefoon waar men tegenwoordig druk mee is.
  Men had het nog voor elkaar over,volgens mij is alles tegenwoordig vluchtiger.
  Koester de verzameling.
  Groeten,Anneke

  1. Hallo Anneke,
   Het zijn kaartjes uit drie albums. Op de onderste foto heb ik die omslagen / dozen er ook bij gelegd.
   Ja, hier kun je de inzet en toewijding wel vanaf zien!

 2. Ik meen ooit te hebben gelezen dat veel van die dingen gewoon kant en klaar gekocht konden worden; dus of het een prachtig stukje huisvlijt was betwijfel ik. De lonen waren immers laag.

 3. Volgens mij werd dit borduurwerk door de meisjes, moeder,zusje,tante of nichtje zelf gedaan.
  Er is ook verschil te zien of iemand veel ervaring had met borduren of nog een beginner was.
  Er is naast borduurwerk ook vaak tekenwerk, aquarelletjes,fijn prikwerk en haarwerk in.
  Dat is echt met liefde/genegenheid voor de ontvangster gemaakt.
  Het meisje deelde ook zelf de blanco papiertjes met goud omranding uit die bij het Album Amicorum hoorde in de verwachting dat er iets moois of alleen een tekst op terug kwam.

  1. Hartelijk dank voor je bijdrage Anneke! Ik weet dat je een kenner bent van de traditie van Album amoricum en vond dit interessant om te lezen.

 4. Mevrouw Verharen

  Weer een heel mooi onderwerp Margriet. Ik begrijp wel dast het veel tijd kost maar ik laat weten dat ik er erg van geniet en waarschijnlijk andere lezers ook. Bedankt voor al je moeite (ook dank aan je man)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.