Breien in Europa


Een kaart van noord Europa laat de plaatsen zien waar de breikunst tot grote hoogten is gestegen. Op de grote eilanden (Engeland, IJsland, Noorwegen, op de Shetland en Faroër eilanden) en op het noordelijk gedeelte van het vasteland van Europa is eeuwenlang gebreid, vooral ook in de zogenaamde thuisindustrie, en hierbij ontwikkelde iedere streek haar eigen patronen en manieren van breien. In een opmerkelijk en goed gedocumenteerd boek wordt de rijke breigeschiedenis zichtbaar gemaakt, door interviews met regionale oude brei-experts en breiverzamelaars. Dit levert een schat aan informatie op over de vroegere gebruiken en patronen in de vaak afgelegen en ruige  gebieden. In de tijd dat dit boek werd geschreven (er staat niet bij wanneer dat was, maar vermoedelijk zestiger jaren), waren er nog oudere mensen die àlles wisten van de breikunst in hun regio en daar mooi over konden vertellen.

Bijzonder van dit boek Breien in Europa is ook dat van veel truien die in dit boek staan, ook de patronen worden gegeven. Dus die goede oude degelijke patronen zijn allemaal bewaard gebleven en opnieuw doorgegeven.
Kenmerkend voor de truien uit IJsland:
De ronde pas geeft het model bekoring, prachtige motieven, zig-zagmotieven die afkomstig zijn van de Eskimo’s
Kenmerkend voor Noorwegen:
Sneeuwster-motieven, Dambord-motieven en herten, felle kleuren van de pas fleuren de basiskleuren op, het beroemde luizendessin
Kenmerkend voor Shetland:
Het karakteristieke motief van Fair Isle, Sneeuwkristallen om de kou de baas te zijn, ronde gebloemde pas op een donkere effen ondergrond.
Kenmerkend voor Guernsey:
Eenvoudige en heel wijze motieven, veel blauw, de kleur van de storm op zee, truien en sokken met slim gecombineerde dessins.
En extra veel foto’s bij dit boek, om te laten zien hoe leuk het is om al die truien in hun eigen context te zien. Je herkent natuurlijk gelijk veel van al die motieven, en dan is het interessant om je er in te verdiepen waar ze nu eigenlijk vandaan komen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

3 gedachten over “Breien in Europa”

  1. Ik weet dat ik met mijn moeder dit tijdschrift (een extra nummer van Die Masche) nog op de middelbare school heb gekocht, dus vóór 1986 (mijn eindexamenjaar). Het is natuurljk heel goed mogelijk dat de Duitse uitgever een oud boek van de plank heeft gehaald en nog eens heeft uitgebracht. Ik weet ook nog dat het toen al wat ouderwets uitzag, met dat bruin (vergelijk maar met de Ariadne Borduren Extra’s die toen ook verschenen), maar dat deed/deed niets af aan de mooie patronen. We waren al blij dat we weer nieuwe Noorse patronen hadden.
    Hartelijke groeten,
    Hennie

    1. Bedankt voor het delen van deze herinnering. Ik kreeg de indruk dat het boek eerst in Frankrijk is uitgegeven en heb grondig gespeurd naar een jaartal maar vond het niet. Ik vond vooral de interviews met de mannen en vrouwen die hun hele leven met breien bezig zijn geweest interessant en een goede manier om meer te weten over de geschiedenis van het breien op die afgelegen / ruige gebieden.

  2. Dag Margriet. In ons in een kringloop gevonden exemplaar zit een kassabonnetje gedateerd 23-12-1981. Prijs destijds 14,90 gulden! Bij Noorwegen staat ook het Marius patroon, dat in 1956 gebruikt is in Noorse Olympische kleding. Kort geleden was dit patroon op internet weer een hype om na te breien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.