Diploma handboekbinden

Boeken maken is een eeuwenoud ambacht wat nog steeds op dezelfde wijze kan worden uitgevoerd als vroeger. Daar is een gedegen opleiding voor om al die technieken te leren. Mijn man volgde gedurende drie jaar deze opleiding en vooral de laatste maanden was het druk om alle examen-werkstukken af te krijgen. Af en toe ging ik bij hem kijken en maakte een paar foto’s, en die foto’s bewaarde ik tot vandaag.
Als eerste deze foto van een cordeerpers, waar de ribben op de rug strak worden aangespannen.

De ribben zijn gemaakt van vlas, wat natuurlijk in ‘handwerk’ vroeger ook een grote rol speelde. En dit illustreert hoe het voor mij ook leuk was om telkens te merken hoe mijn man allerlei dingen nodig had die ik ook mijn hele leven al gebruik. Regelmatig kwam hij bij mij om te vragen om scharen en garen, naalden en naaldenkussentjes en nog veel meer. “Heb je nog flanel? Maar dan wel ècht flanel, geen laken”. In de loop van deze jaren groeide de deskundigheid, de aandacht voor materialen en bleken we allerlei raakvlakken te hebben in waar we mee bezig waren. Wat was dat leuk!

Het was heel geconcentreerd werken, om alle opdrachten uit te voeren. Op deze foto zie je hoe hij op een naaibank de touwen aan de katernen naait. Nog veel beter kun je dat volgen op een filmpje waar ik graag naar verwijs. In dit filmpje zie je hoe de docent van deze opleiding dit voorjaar (in de boekenweek) toelichting geeft op dit eeuwenoude ambacht.

Een boek groeit: je brengt de onderdelen samen, zoekt de beste materialen uit. In de opleiding leerden de cursisten werken met leer en perkament, met zijdegaren om kapitaal te besteken, schuifcassettes maken en nog veel meer.

Vandaag was de diploma-uitreiking en vind ik het leuk om ook op mijn blog te zeggen dat mijn man nu een gediplomeerd boekbinder is!

9 gedachten over “Diploma handboekbinden”

 1. Gefeliciteerd!!!
  Wat mooi dat zo’n oud ambacht weer helemaal tot leven komt en zo behouden blijft!
  Groeten,Anneke

  1. Van harte gefeliciteerd. En wat een mooi ambacht. Wellicht kan jij of je man eens kijken of het ambacht van boekbinderij al voorgedragen is voor immaterieel erfgoed.

   1. Hallo Alet,
    Een tijdje na dit blogje ontmoette ik de docent van deze vakopleiding en legde haar de vraag voor, of zij wist of dit ambacht ook het predikaat immaterieel erfgoed heeft. Haar antwoord was dat ze het niet wist. Dus nu weten wij het ook niet….

 2. anneke broos

  Wat een leuk verslag en wat een leuke hobby.
  Wij hebben de trouwbijbel van mijn ouders opnieuw laten inbinden.
  Samen veel plezier.Anneke(een andere)

 3. Gefeliciteerd! Moedig om er aan te beginnen en knap om de eindstreep te halen! Ik heb mensen gekend die dit ook hebben gedaan, zulk mooi werk als die konden maken. Ze durfden ook steeds meer. En inderdaad, die raakvlakken zijn leuk. Ik heb ooit 2 cursussen van een boekbinder gevolgd en de kennis van het handwerk kon ik bij het binden gebruiken. Verder nooit meer echt wat mee gedaan; het ging mij meer om de bouw van een oud boek. Ofschoon onlangs de “boekbindkist” weer nodig gehad: voor het eindexamen (kunstproject) van dochter om bv papier en een passe-partout te snijden. Ja, ook hier hangt de vlag.

 4. Gefeliciteerd met het behalen van dit examen. Boekbinden is een vak een ambacht wat nooit verloren mag gaan, er zijn nog genoeg oude boeken die opnieuw in elkaar gezet moeten worden voordat ze digitaal worden verwerkt. Ik kijk veel naar de BBC, naar het programma The Repair Shop, daar is heel vaak een boekbinder aan het werk om voor de mensen hun oude boeken, agenda`s, fotoalbums en schriften weer als nieuw te maken, als je ziet wat deze vakman van een oud uit elkaar gevallen boek weer een geheel kan maken, vaak aangevreten door insecten, dat is prachtig om te zien, meestal maakt hij er ook nog een kartonnen omslag voor het bewaren restaureerde boek.

 5. The Repair Shop is ook een favoriet van mij,prachtig dat daar veel oude technieken gebruikt worden,géén
  moeite en tijd is ze daar te veel.Een aanrader om eens naar te kijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.