Dookrollen en oud linnen

Dookrollen (doek-rollen) en oud linnen zijn overgebleven uit de tijd dat al het huishoudlinnen zelf werd vervaardigd, en waar de huisvrouw zorgvuldig mee omging. Pas als een hemd of laken helemaal versleten was, brak zij een nieuwe rol aan om nieuw linnengoed te maken. Aan het eind van mijn blogjes over van alles wat met merklappen te maken had, liet ik vorige week ook nog een paar dookrollen zien, en wat gemerkte hemden. Na m’n nieuwsbrief zijn nu alle grote dookrollen besteld die ik in mijn shop had staan. Ik had er vijf. Nu lijkt het me goed om de voorraad nog weer aan te vullen, voor eventuele andere liefhebbers, want het is wel gebleken dat hier belangstelling voor is.

Ook wat oude lakens zijn bewaard en wat oude nachthemden (mogelijk lagen die klaar als laatste hemd, maar de gewoonten veranderden en deze werden niet meer gebruikt). Aan het gewicht en volume te zien is zo’n laken ongeveer even groot als een dookrol, en die zou je er dus zelf ook van kunnen maken. Of laten rollen in het museum Eungs Schöppe, waar de techniek van het dookrollen nog beoefend en getoond wordt aan toeristen.

En dan heb ik nog wat andere grote dookrollen, die van veel fijner en gladder linnen zijn gemaakt. Deze tonen wat groezelig, maar de lap kan gewoon worden losgemaakt en gewassen en gebleekt en dan opnieuw gerold. Dat is juist leuk, om op die manier iets te doen wat vroeger tot de vaste huishoudelijke bezigheden behoorde.
En ook nog wat kleinere dookrollen, die leuk bij een collectie oud handwerk passen.

2 gedachten over “Dookrollen en oud linnen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.