Een kleedje van vroeger thuis

Als kind vind je veel dingen vanzelfsprekend en stel je er geen vragen over. De inrichting van het huis waar je in opgroeit bijvoorbeeld: dat is gewoon zoals het is. Hoogstens valt het je op dat het bij anderen thuis iets anders is ingericht, maar meer ook niet. De meubels, het servies, de schilderijen, het behang en de gordijnen: allemaal heel vanzelfsprekend. En je hebt niet door dat je intussen – al opgroeiend – bezig bent om de smaak van je ouders over te nemen.

Pas later, als je bijvoorbeeld op kamers gaat wonen, dan merk je dat je bepaalde dingen hetzelfde wilt als thuis.
En nog weer later, als er bijvoorbeeld spullen verdeeld moeten worden, dan komen er soms heftige reacties: Dàt wil ik!

Dit geweven kleedje gaf bij mij een aantal jaren geleden zo’n sterke ‘dat-wil-ik’-reactie en die hielp want nu heb ik het ook. Het is een geweven kleedje wat mijn hele jeugd in het ouderlijk huis heeft gelegen, en wat een onderdeel was van het interieur. Ik had toen nog niet door dat die sterke Nevajo-patronen bezig waren om mijn smaak te beïnvloeden. Er kwam nog een tienertijd en de jaren dat ik veelvuldig bij m’n ouders op bezoek ging, en àl die jaren lag dat kleedje daar. Telkens ergens anders, want mijn moeder hield van mooie dingen om zich heen en veranderde heel vaak de inrichting en dan was het weer opnieuw mooi om naar te kijken. Dan kwamen die authentieke voorwerpen weer op een andere manier mooi uit.

Toen kreeg ik het dus, met de bijpassende spijt dat ik nooit eens had gevraagd van welke reis papa dat nou had meegenomen. Hij reisde vroeger veel en nam dan mooie spullen mee van die verre landen. Ook best bijzonder.

Nu was m’n zoon nog weer een dagje bij ons om mij te helpen bij het ordenen van m’n spullen. Dit kleedje kwam uit de doos met ‘etnisch handwerk’ en ik begon gelijk te vertellen, want dat wilde ik natuurlijk graag even tegen hem zeggen. Dat dit een bijzonder kleedje was, omdat ik het tientallen jaren in mijn ouderlijk huis lag. En dat  hij dat echt even moest weten.
Voor anderen is het natuurlijk alleen een mooi voorbeeld van het prachtige weefwerk uit een oude cultuur in Noord-Amerika.

Ik ga weer verder met m’n andere handwerken en boeken uit nog veel meer oude culturen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.