Focus op produktieproces van vlas tot linnen

Al in de Middeleeuwen werd op Texel vlas verbouwd en tot linnen verwerkt. Blijkbaar was dit grootschalig genoeg om in de 16e eeuw een linnenweversgilde op te richten. Tot kort na 1700 was er op Texel ook een linnenbleekerij. Maar er werd in de Nederlanden steeds meer katoen geïmporteerd waardoor de vlasprijzen in de 18e eeuw kelderden. De linnenwevers vertrokken, de weverij raakte buiten gebruik en er werd veel minder land gebruikt voor de vlasbouw, die eens zo overvloedig was op het eiland.

Het is altijd boeiend om in een museum het produktieproces van Lijnzaad tot Linnen te zien. De verwerking van vlas tot een bruikbaar product is een langdurig en moeilijk proces. Om van vlas linnen te maken dat kan worden gesponnen, moet het gewas een flink aantal bewerkingen ondergaan: plukken, repelen, roten, braken of beuken, zwingelen en hekelen. Voor elke stap in het proces waren handige hulpmiddelen en machines bedacht.
Roten is het blootstellen van de vlasstengels aan water, zodat de vezels vrijkomen.

Er zijn meer musea in ons land die de geschiedenis van de eens zo overvloedige vlasteelt vertellen, en die in beeld brengen hoe dat vroeger ging, maar nog niet eerder zag ik het zo uitvoerig als in dit museum De Waelstee op Texel. Hier was volop ruimte om veel van deze machines te laten zien.
De cultuurhistorische streekmusea die aandacht besteden aan het produktieproces van de vlasteelt en de linnenproduktie, hebben vaak wel een beeldscherm hangen waar wordt weergegeven hoe dat vroeger ging. Ook dit museum had zo’n beeldscherm waarop de fascinerende handelingen worden weergegeven. Die filmpjes staan ook wel op internet, en als je geïnteresseerd bent in hoe het linnen vroeger tot stand kwam, dan is het interessant om eens zo’n hoe-wordt-linnen-gemaakt-filmpje te bekijken.
Ik vond het natuurlijk interessant om iets op één van die machines te leggen. Een klein borduurwerkje wat ik in m’n zak had, in precies de goede kleuren! Zo verbeeldt het een focus-momentje, waarbij het fijn was om in een interessant museum rond te lopen terwijl het buiten hard regende.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.