Guimpen is een alternatief voor breien en haken en een goede manier om luchtigheid in het handwerk te verkrijgen. Ik nam mijn groene guimpwerk mee naar België en kreeg een leuke reactie van m’n dochter: “Hè? kan dat ook? Nog nooit zoiets gezien! Hoe werkt dat dan?” Altijd leuk als je een ander op nieuwe handwerk-ideeën kunt brengen. Later wil ik wat guimpvorken in m’n shop plaatsen. Eerst even bijkomen van een vier dagen weg want ik ben pas net terug.
We waren een lang weekend in België en maken meestal van de heen- en de terugrit ook een feestje. Op de heenweg bezochten we het Textielmuseum en op de terugweg hielden we een lange pauze in Gent. Verder kochten we bier in Westvleteren en konden we oude ambachten bewonderen op de Belgische Erfgoeddag. Genoeg voor nog een paar blogjes, die volgen later nog.
Het was mooi om door het mooie landschap van de Westhoek te rijden. Een paar dagen voor ons vertrek hadden we nog die heftige film gezien met de indringende beelden over de Eerste Wereldoorlog: They shall not grow old. Nu zagen we het lichtglooiende landschap op z’n mooist: met bloeiend Fluitekruid langs de weggetjes. Er is een tijd voor zware verhalen en gelukkig ook voor luchtigheid.
Overigens is guimpen ook heel geschikt om heel lange projecten mee te maken, doordat je de repen in de lengte maakt. Vroeger werd guimpen gebruikt om spreien te maken, bestaande uit lange banen die aan elkaar werden gemaakt.
1 gedachte over “Guimpen in België”
Ik vind guimpen mooi. Maar dit voorbeeld voor die gordijnen niet.