Oude handwerkboekjes

Deze zomer vertelde ik op mijn blog dat mijn man een diploma heeft gehaald voor Handboekbinden. Dat is een oud ambacht, wat al eeuwenlang wordt beoefend volgens ‘de regels der kunst’, en waar nu ook nog steeds een speciale opleiding voor bestaat. Mijn man heeft zijn hele leven al interesse gehad voor boeken en nu heeft hij dus deze opleiding gedaan.

Was het daarmee (na twee jaar) klaar? Nee, nog niet. Want als je dit diploma hebt, is er ook nog de mogelijkheid om een vervolgopleiding te doen. Dat is nog een jaar en dan gaat het één avond per week alleen over Boekrestauratie. Ook dàt gaat helemaal volgens de regels van de kunst, want overal is over nagedacht.

De eerste les was vorige maand en het huiswerk was om een aantal oude boeken mee te nemen naar les, waar flink wat schade aan zit. Dus ging mijn man even bij mij langs: heb je nog wat voor me? Jazeker wel!
Hij kwam terug van zijn les met het bericht dat hij degene was met de meeste oude boeken, dat vond ik wel grappig. En dat iedereen wel verbaasd was over die oude handwerkboekjes. Alle meegenomen boeken zijn op de les besproken. Sommige boeken komen niet in aanmerking voor restauratie, andere wel, want het gaat over specifieke beschadigingen die een bepaalde aanpak vereisen. De boeken op de bovenste rij kreeg ik weer terug, en die van de onderste rij wil mijn man een tijdje houden om op te oefenen.

Leuk hè?
En het wordt nog wel leuker, want ik heb nog veel meer oude boeken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.