Hemelvaartsdag, Ascencio Domini

Hemelvaartsdag kan ook gezien worden als de veertigste Paasdag. Deze dag (die altijd op een donderdag valt) is onderdeel van de Paascyclus. Het is in heel Europa een vrije dag. In het eerste hoofdstuk van het bijbelboek Handelingen staat geschreven dat Jezus Christus kort na zijn opstanding naar de hemel ging. De discipelen staarden hem na en toen verschenen plotseling twee engelen die hen vertelden dat Jezus zou terugkeren, op dezelfde wijze als hij was vertrokken. Een bijzondere verwachting waar christenen nu al heel lang naar uitkijken!

Naar de blauwe hemel kijken, dat deden wij ook een paar dagen geleden. Langs één van de grote blauwe rivieren bloeide de meidoorn in volle glorie. Ik ging op de grond liggen en keek naar de witte bloesem en de blauwe lucht.

Op mijn prikbord hangt een luchtige cirkel in vrij haakwerk. Vandaag laat ik hem zien. Een cirkel vol gehaakte symboliek. De lucht is niet altijd blauw maar feestdagen zijn er om er bij stil te staan wat je verwachting nog is. Hemelvaartsdag betekent ook dat Jezus nu in de hemel is en dat hij van daaruit ons kracht kan geven, ook al is het leven soms ingewikkeld.

Hemelvaartsdag valt dit jaar op 10 mei en dan denk ik elk jaar ook even aan dat op die datum de oorlog begon. Ook toen staarden de mensen naar de hemel. De tiende mei van 1940 was op een vrijdagochtend. Veel Nederlanders werden wakker van het gebrom van vliegtuigen, ontploffende bommen en het geratel van tanks. Mijn moeder vertelde hoe beangstigend dat was. De hele dag vlogen de vliegtuigen over en werd de blauwe lucht vertroebeld.

Het is goed om af en toe naar de hemel te staren en te denken aan de grote dingen in de geschiedenis en in ons leven.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Quilt Dwarsdoorsnede over hek

Quilt Dwarsdoorsnede

Geborduurde kluut

Borduurwerk Kluten

Wibra wol met breigids

Randen borduren

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen