Historische wandeling in Meinerswijk

Al heel vaak ben ik na afloop van een tandarts-afspraak naar de Waal geweest, die vlakbij de tandartskliniek z’n waterweg volgt. Vandaag had ik daar voor het eerst helemaal geen zin in. Ik ben klaar met de Waal. Ik zou natuurlijk graag willen zeggen dat ik klaar was bij de tandarts, maar helaas is dat niet zo. Ik was juist blij dat ik er vandaag weer heen kon, want er moest wel weer even naar m’n gebit gekeken worden. Na afloop besloten we te wandelen bij een andere rivier: de Rijn bij Arnhem. Hier ligt een heel interessant gebied: Stadsblokken-Meinerswijk.

In dit uiterwaardenpark zijn nog veel sporen van de Koude Oorlog te vinden zoals tankkazematten en overlaatdijken. Het zijn tastbare herinneringen aan een verdedigingslinie die nooit is gebruikt.
Een paar jaar geleden deed ik op mijn blog verslag van een bezoek aan de restanten van de IJssellinie bij Olst. We kregen daar een rondleiding en bij de uitleg van de gids begon het tot ons door te dringen en zei iemand: “Wacht eens even…. hier wisten wij helemaal niks van!” We realiseerden ons dat de huizen waar onze ouders destijds woonden volledig onder water zouden zijn gezet als de Russen zouden zijn gekomen. Bij een landoorlog kon het hele gebied tussen Nijmegen en Kampen snel onder water worden gezet. 400.000 mensen zouden heel snel moeten worden geëvacueerd maar er zouden ook veel mensen zijn verdronken. De aanleg van die IJssellinie in de vijftiger jaren (wat een zeer grote operatie was) werd daarom geheim gehouden. En ook na het afdanken van deze verdedigingswerken werd er nog steeds weinig ruchtbaarheid aan gegeven.

Die sluizen bij Olst waren indrukwekkend. Later hoorde ik van een paar bloglezeressen dat zij óók naar dat plekje waren geweest (waar zij dus ook niks van hadden geweten). Olst was het einde van de IJssellinie, en nu waren we (bij toeval) aan het begin. En opnieuw was het indrukwekkend om na te denken over de dreiging van vroeger.

In mijn jeugd werden buttons gedragen met “Make love no war”. Het button-tijdperk is allang voorbij, maar ik had een hartje aan m’n rugzak hangen en dat kon wel even als boodschap-drager dienen. Met een gniffel haalde ik dat hartje eraf en hing het op een Sherman tank. De M4 Sherman was de belangrijkste tank die in de Verenigde Staten ontwikkeld en gebouwd werd om tijdens de Tweede Wereldoorlog ingezet te worden op de verschillende oorlogsfronten.

Nog meer interessants in dit gebied: vlakbij deze tank liggen de opgebouwde sporen van een castellum wat de Romeinen bouwden om de noordgrens van hun Romeinse Rijk te verdedigen. Met een beetje fantasie zag ik hier de soldaten rondlopen. Wat hebben wij het dan lekker comfortabel met onze fijne spullen, zoals mijn vertrouwde wandelrugzakje (waar ik telkens wat anders aanhang).

Ik hang m’n love-hartje nog even aan de wilgen en daarna lopen we weer terug naar het begin-en-eindpunt van de wandeling.
Love …. voor iedereen die zich inzet voor anderen (zoals mijn tandarts en talloze andere artsen en verpleegkundigen)
Love….. voor alle harde werkers die bezig zijn om het land draaiende te houden (daar dacht ik aan toen ik die Rijnaak zag varen)
Love….. voor de vorige generatie die heeft geleefd met de reële dreiging van de Koude Oorlog (en later kinderen kregen die zich daar niks bij konden voorstellen)
En een beetje ‘Love’ van mij, want ik hoop dat dit een interessant blogje was!

4 gedachten over “Historische wandeling in Meinerswijk”

  1. Update: twee weken na dit blogje stond er een bericht in het Algemeen Dagblad: De Russen zagen meer dan wij. https://www.ad.nl/binnenland/russen-zagen-meer-dan-wij-geheime-kaarten-tonen-verbluffende-details-van-vliegvelden-in-nederland~a747dd35/
    In dit bericht wordt aangetoond dat de Russen over verbluffend gedetailleerde kaarten beschikte.
    De Russen, zo blijkt, hebben decennialang – in het diepste geheim – grote delen van de wereld in kaart gebracht. Alle belangrijke militaire informatie was bij hen bekend.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.