Ien Rappoldt: expert Chinese borduurtechnieken

Ien Rappoldt is expert op het gebied van Chinese borduurtechnieken. Ze reist al meer dan dertig jaar regelmatig naar minderheden in China en heeft tijdens die reizen diepgaande studie gemaakt van de gebruikte handwerktechnieken in de afgelegen gebieden. Hierdoor heeft ze enorm veel ervaring en kennis opgedaan. Ook heeft ze in de loop der jaren prachtige voorbeelden van borduurwerk verzameld. Tijdens de masterclasses die ze geeft zijn de originele voorbeelden van veel verschillende technieken aanwezig om te bespreken.

Al tientallen jaren heeft Ien zich verdiept in vezels, verven, vouwpatchwork, spinnen, weven en de technieken die hiermee samenhangen. Haar zoektocht startte met West Europees prehistorisch textiel. Ze leerde vele ‘vergeten’ technieken zoals sprang, kaartweven, keperweven, knopen en leerbewerken. Hierna specialiseerde ze zich verder op het gebied van Chinese handwerktechnieken. Ze reist jaarlijks naar de Miao- en Dongvolken in Zuidwest-China om onder andere hun met borduurwerk en patchwork versierde textiel te bestuderen.

Vlak voor de eerste lockdown was alles gereed voor een grote tentoonstelling in Horst. Ook het boek Oude Tradities in een Nieuw Jasje was al gedrukt. Ik ontmoette de veelzijdige borduurexpert een paar dagen voor die grote maatschappelijke verandering, waarbij alles dicht ging, en kocht haar nieuwe boek. Ook de folders voor de geplande tentoonstelling waren al gedrukt en ik kreeg een stapeltje mee. Telkens bij een bestelling sloot ik zo’n folder bij, ook al was inmiddels bekend geworden dat de tentoonstelling niet door kon gaan in 2019.

De tentoonstelling werd verschoven naar 2022, en is nu zelfs verlengd naar het eind van dit jaar. Voor iedereen dus nog gelegenheid om ernaar toe te gaan! Bij de tentoonstelling is ook het boek te koop. Ik heb besloten mijn exemplaar nu ook in m’n shop te zetten, omdat ik er inmiddels voldoende uit heb geborduurd. Meerdere keren borduurde ik zo’n klein motief, uit de veelheid van patronen die mij zo aanspraken. De middelste foto uit dit blogje is ook in het boek afgedrukt. Ik herkende deze lap gelijk en vond het erg leuk om hem nu in het echt te zien.

De onderste foto toont borduurwerken die door cursisten van Ien Rappoldt zijn gemaakt tijdens master classes. Zij doet er alles aan om de Chinese borduurtechnieken door te geven aan Nederlandse borduursters en hier is gelukkig ook veel belangstelling voor. Héél bijzonder dat één vrouw zòveel heeft bijgedragen aan het bestuderen en doorgeven van deze prachtige handwerktechnieken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.