Intocht Sinterklaas 1948

ansichtkaart sinterklaas
In 1948 werd Sinterklaas opgewacht door een Volendams schoolklasje in klederdracht. Zwarte Piet draagt het boek en de roede. Moeders met een zwart-geruite omslagdoek kijken toe. Op de grond ligt een dun laagje sneeuw. De kleine meisjes dragen een muts die afgezet is met een blauwe rand.
Zou er een fotograaf bij geweest zijn in 1948? Ik denk het niet, want de kaart met deze afbeelding is uitgegeven door het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en dit tafereeltje bestaat uit een opstelling van poppen in authentieke kleding. Die opstelling zal allang zijn opgeruimd, maar deze ansichtkaart is er nog!
De zwart-geruite omslagdoeken van de dames zijn nu weer helemaal in de mode. En een leuk klederdracht-rokje heb ik nog liggen. De foto van dit rokje maakte ik een half jaar geleden bij mijn Staphorster-buurman-voor-één-dag. Onze stands bij een textielmarkt stonden naast elkaar en ik vond zijn handbedrukte stoffen een mooie achtergrond voor dit authentieke rokje.
Dus: de geruite omslagdoeken zijn weer volop te koop in reguliere winkels, maar van dit leuke klederdracht-kinderrokje is er maar één!

klederdracht rokje

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Handwerken met kralen

Tapisserie borduurwerk

Werken met papier

Ginko Biloba: de levensboom

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen