Jaargangen Handwerken Steek

In 1974 kwam er zomaar een nieuw handwerkblad op de Nederlandse handwerk-markt: het Maandblad Handwerken. Later werd deze naam veranderd in Steek. Het was een aantrekkelijk en laag-drempelig tijdschrift, vol met leuke en makkelijke ideetjes. Net als het grote voorbeeld Ariadne deed de redaktie haar best om oude technieken in een nieuw jasje te presenteren, in projecten die pasten bij de tijd en de mode. Het tijdschrift hield het een paar jaar vol, tot ongeveer 1982, en toen stopte het helaas weer. Maar in die tijd zijn er heel veel mooie nummers verschenen, en die heb ik al eens op mijn blog laten zien: Tijdschriften voor wie graag handwerkt.

Ook voor deze mooie tijdschriften werden bewaarmappen gemaakt, want voor alle tijdschriften geldt dat je niet gelijk iets kunt gaan maken als er een nieuw nummer uitkomt. Sommige ideetjes moeten even wachten tot je er tijd en materiaal voor hebt, en dan zijn die opbergmappen fijn. Staat mooi, en houdt de aantrekkelijkheid van een tijdschrift hoog.

Nu een kans die zich niet zo vaak voordoet: een aantal bewaarmappen met alle 12 de nummers uit de jaren 1976, 1977, 1979, 1980 en 1981. Sommige jaargangen heb ik dubbel.
Vooral handwerksters die deze nummers nog van vroeger kennen zijn dit mooie mappen om herinneringen op te halen en zin te krijgen om oude ideetjes opnieuw te maken. En voor handwerksters die deze tijdschriften nog niet kenden: een schat aan retro-handwerk-ideeën!

3 reacties op “Jaargangen Handwerken Steek”

  1. Het is een heel leuk blad. De meeste nummers heb ik wel. Zo jammer dat het is gestopt. Maar het zal wel niet meer rendabel zijn geweest.

  2. Ik was even aan het kijken in mijn eigen verzameling, Mijn eerste nummer is nummer 2. (inderdaad uit 1974) maar mijn laatste nummer dateert van November 1985. Daar vind ik ook nog niets in dat het blad gaat stoppen.

  3. Hoi Margriet, toevallig heb ik vandaag 6 nummers kunnen bemachtigen uit 1986. Het laatste nummer van Steek is september 1986. Achterin het blad staat dan vermeld onder het kopje Najaarsverassing dat het handwerkblad Steek in zijn huidige vorm en naam zal veranderen en er een nieuw Handwerkblad voor in de plaats gaat komen. Dikker en 6 keer per jaar zal verschijnen. Verder in het bericht staat dan dat abonnees het blad in de brievenbus krijgen en dat de losse koopsters moeten uitkijken naar KNIP plus, de speciale uitgave voor hobby en handwerken van KNIP!

    Groetjes Petra

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013