Koorkap in museum Gouda

Het museum van de stad van Gouda is gehuisvest in een Middeleeuws gasthuis. Als je dat brandblus-apparaat wegdenkt, en die spotjes aan het plafond, dan kun je je zò een paar eeuwen terug wanen. Ik ging hier deze zomer nog eens naar binnen.

Het museum heeft een ‘visie’. Ze gaan ervan uit dat de geschiedenis houvast biedt, en dat kunst ruimte geeft. En dat een bezoek aan het museum het leven kan verrijken en mensen kan verbinden. Ze willen graag verwondering en veerkracht aanwakkeren, en veerkracht van bezoekers stimuleren. Prachtig toch? En op mijn beurt geef ik dan ook graag een paar foto’s door. Een paar foto’s laten iets zien van de kleuren en kracht van vroegere voorwerpen en verbeeldingen.

Ik was bijna bij de uitgang en keek nog eens achterom. Een suppoost had naar mij staan kijken en sprak mij aan. “Heeft u ook de koorkap gezien, daar achterin?” Samen liepen we ernaar toe. Ze wees me op allerlei details. Een koorkap is een ruime mantel die door geestelijken in de eredienst werd gedragen. De geborduurde en met goud versierde lange stroken heten aurifriezen. Op deze stroken zijn acht van de twaalf apostelen afgebeeld. Vermoedelijk is deze koorkap in gebruik geweest in het Goudse Catharinaklooster.

Aan de rugzijde van de koormantel werd een imposant schild bevestigd. Links de heilige Catharina met kroon en zwaard en de verslagen keizer Maxentius aan haar voeten. Midden Maria met kind, en rechts de heilige Elisabeth met een dubbele kroon en een bedelaar. Vrouwen hadden hier aardig wat macht, zo te zien.

Het werd een leuk gesprek, met de suppoost. We wisselden al wat uit over onze handwerkachtergrond, toen ik vertelde dat ik deze foto’s op m’n blog wilde plaatsen. Zij was vroeger handwerkonderwijzeres geweest, en we kregen een leuk gesprek over de plek van handwerk in de geschiedenis. Wie van Middeleeuwse borduurkunst houdt: deze koorkap is bijzonder mooi om te zien en als je gaat dan hoop ik dat je dezelfde suppost treft als ik. Zo’n bezoek is dus ècht ‘verrijkend’ en een museum kan veel betekenen om weer even te weten dat we als handwerkers in een hele lange traditie staan.
Ook leuk om te weten: de Middeleeuwse borduurkunst stond in Nederland zeer hoog aangeschreven, dat las ik laatst ergens.

4 gedachten over “Koorkap in museum Gouda”

    1. Bedankt voor je reactie!
      Verstopt in het land zijn nog mooie pareltjes van vroeger handwerk te vinden,
      en het is leuk om af en toe wat tegen te komen.
      En dan vind ik het ook fijn om te weten dat dit soort foto’s gewaardeerd worden.

  1. Beerta Bosch-Wichers Hoeth

    In de middeleeuwen wed het door mannen gedaan. Het is prachtig.. Het is eigenlijk merkwaardig dat ze het nietmeer doen, maar fijn dat wij vrouwen nu zo in het licht staan. En fantastische dingen maken.

    1. De middeleeuwse borduurders waren ‘leveranciers van weelde en status’,
      en vanuit hun optiek kon dat denk ik alleen door mannen worden bewerkt.
      Mee eens, nu mogen wij lekker borduren. Maar meestal niet voor de elite, maar gewoon voor onszelf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.