Oranje bah-ken

Ik hoorde een hoop lawaai en keek naar buiten. Er stond een grote auto precies voor m’n huis. Ik zag mannen in knaloranje jassen die begonnen waren om eveneens knaloranje containers uit te laden. De hele straat kreeg er één en daar waren ze wel even mee bezig. Precies lang genoeg voor mij om even te spelen. Jullie weten dat ik wel even van iets geks hou. Dus keek ik even om me heen en zag iets liggen wat precies bruikbaar was. Daarmee liep ik naar buiten. Die mannen vonden het best, dus hing ik een wandkleedje aan hun wagen.

Ja, dat kan dan wel even grappig zijn, en het is ook nog eens een mooi gemaakt wandkleedje, dus ik ben wel tevreden met de originele achtergrond om dit weefwerkje te laten zien. Maar na die paar minuten was de grap wel weer voorbij. Want nu heb ik dus zo’n knaloranje gevaarte achter m’n huis staan. En wat erger is: de hele buurt ook! Het is zò ontsierend, die knaloranje bakken! Echt lelijk!

En wat nòg vervelender is: we moesten onze oude vertrouwde grijze container inleveren. Die fijne bak waar alles in mocht. Er mag alleen maar plastik onder die oranje deksel en nu moeten we voortaan met ons zakje restafval over straat sjouwen en dat een heel eind verderop in een ondergrondse afvalbak gooien. Met pasje natuurlijk, allemaal gedoe. Ik weet heus ook wel dat het belangrijk is, afval scheiden en zo (en dat deed ik ook allang), maar die knaloranje deksel had toch ècht niet gehoeven. Een kleine beetje oranje, zoals in dit geweven kleedje, is meer dan voldoende om de aandacht te trekken, maar zo’n groot oranje vlak is lelijk. Ik hoop dat die bah-ken snel verkleuren.

Het mooie wandkleedje (voor in m’n shop) is een herinnering aan lang vervlogen tijden, toen er nog geen afval-problemen bestonden of toen men nog niet besefte dat het milieu ook iets is om mee rekening te houden. En aan de tijd toen men nog gewoon móóie dingen maakte…

6 gedachten over “Oranje bah-ken”

 1. Oef, wel erg oranje die deksels! Je hebt helemaal gelijk. Terwijl het niet eens nodig is: hier in Hilversum zijn de deksels net als de bak donkergrijs met oranje greepjes, dus erg subtiel. Ik moet daardoor wel oppassen het in de goede bak te doen, want we hebben ook nog een kleine zwarte voor restafval (met papier en groen dus 4 bakken, erg veel). En nu maar hopen dat dit oranje geen stabiele kleur is. Maar ik had die gezichten van die mannen weleens willen zien! Komt een vrouw met een kleedje, hangt dat aan hun wagen en maakt een foto. Schitterend!

 2. Wat vr3selijk oranje. Misschien kun je van een oud lapje een hoes maken, met elastiek zodat het er even af kan als het ding op straat gezet moet worden. Hartelijke groeten Beerta

 3. Bah, ik haat afvalbakken. Wij hebben een mega grote voor restafval (grijs, dus dat is “fijn”), eentje die de helft kleiner is voor groen afval (die is groen, dus ook “fijn”), een knalblauwe (bah, voor kranten), een kleine groene voor in de bijkeuken voor groenafval en plastic zakken voor plastic afval. Plus een zelfbedachte krat voor flessen die we naar de container brengen.
  Je zou er van steigerhout een kast omheen kunnen timmeren, dan is hij uit zicht.

  Maar dat kleedje op die foto, dat idee is grandioos!

 4. De kleur is niet geweldig en misschien kan je inderdaad een hoesje maken zoals hier boven wordt geopperd.
  Aan de andere kant is het schijnbaar nodig om het zo makkelijk mogelijk te maken om afval te scheiden. Hier hebben we geen plasticbak en ook geen oud papierbak. Alleen grijs en groen. Ik breng alles netjes weg op mijn fiets. Oud papier naar een vereniging en plastic en oud glas naar de containers achter de supermarkt.
  Alle bakken hier in de buurt puilen uit met plastic en oud papier omdat het schijnbaar te veel is omdat zelf weg te brengen. Daar erger ik me aan want het zijn goed opgeleiden mensen die zouden toch beter moeten weten en doen! Zelfs mijn moeder van bijna 90 neemt iedere week haar plastic en glas mee op de fiets. Het oud papier nemen wij voor onze rekening.
  Dus wees misschien toch maar een beetje blij dat afvalscheiding goed geregeld is in jouw gemeente.

 5. Vanmorgen reageerde Hennie dat in Hilversum de deksels gewoon grijs zijn gebleven, met een oranje streep. En toevallig ging ik juist vandaag naar Hilversum en kon dat ook zien! De bakken stonden buiten en werden geleegd: allemaal gewone normale grijze containers zonder overheersende oranje knaldeksel. Heel wat rustiger aan je ogen.

  En het idee om een hoesje te maken: nou, ik denk dat ik misschien straks gewoon de verfkwast pak! Eerst nog even navragen of hij dan nog wel herkend wordt…
  Maar ja, het gaat niks helpen natuurlijk. Want het probleem is dat de hele buurt die oranje dingen nu heeft, dus die kleur blijft overheersen, ook al zou ik m’n eigen bak gaan verven.

 6. En over goed-opgeleide mensen die niet-goed hun afval op de bestemde plaatsen brengen: daar heb ik wel ook wel een mening over. En die komt erop neer dat ze dus in feite nìet goed zijn opgeleid! Althans niet op het gebied van maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.