Proeflapjes naaien en borduren

Dit zijn de proeflapjes van mijn moeder die zij maakte voor haar opleiding tot onderwijzeres in de jaren veertig. Ze heeft de lapjes altijd bewaard en aan het eind van haar leven gaf ze ze aan mij. Ze was eigenlijk een beetje verbaasd dat ik er blij mee was, want voor haar lag het allemaal al zò ver achter haar. En dat is ook wel logisch. Zulke proeflapjes werden gemaakt tijdens opleidingen in bepaalde periodes van iemands leven, en daarna kwamen er nog vele andere periodes en dan raken de vroegere dingen op de achtergrond. Maar in een volgend leven, bijvoorbeeld van mij als dochter, is het dan wèl weer boeiend om dit te zien, omdat het in een ander perspectief is komen te staan. Ik heb geen herinneringen aan de streng beoordeelde steekjes, maar ik zie alleen hoe vroeger de technieken tot in de puntjes werden gedoceerd en geoefend. Zulke lapjes werpen licht op die voorbije tijd.

De laatste jaren is er veel aandacht gekomen voor dit soort proeflapjes. Ik heb nog meer verzamelingen van proeflapjes, gemaakt door anderen. Die ga ik straks allemaal laten zien en in m’n shop zetten. Straks komt er een knop bij op mijn vernieuwde website, waardoor die verzamelingen dan ook zichtbaar blijven, ook als ze zouden zijn verkocht. Dat was al een tijdje een wens van mij, voor een uitbreidingsmogelijkheid, en die kan nu gerealiseerd worden. Maar ik ga er geen haast mee maken: iets wat al zò lang is bewaard, kan nog wel even blijven liggen. Ik zie het als ‘winterwerk’ en nu is het eerst tijd voor zomer-dingen.

1 reactie op “Proeflapjes naaien en borduren”

 1. Toen ik 10 jaar was (1963) hadden wij inderdaad eveneens bij ons op de lagere school (West-Vlaanderen, Belgie) ook dergelijke lessen. Het was in het 4de leerjaar.
  Wij hebben toen juist dezelfde oefeningen gemaakt.
  Deze lessen heetten ‘handwerken’ in een meisjesschool: Stoppen van gaten, haperingen en scheuren.
  Daar was nog een oefening bij waarbij we een scheur ‘onzichtbaar’ leerden herstellen. Alleen geurde de stof niet zo lekker… Deze proeflapjes zijn niet bewaard gebleven, jammer.
  Ik heb deze kennis nooit gebruikt want toen kwam de wegwerpmaatschappij eraan, maar wat zou ik graag deze lessen nog eens hernemen!
  Heerlijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013