Fietsen langs de ‘IJssellinie’

Vanmorgen werd Israël en de wereld opgeschrikt door massale terreuraanvallen op land en mensen. We zagen beelden van raketten en ravages. Er wordt dood en verderf gezaaid en op grote schaal verwoestingen aangericht. Zò vreselijk!
Ik wilde weg van die beelden en het nieuws en besloot te gaan fietsen. Het voelde alsof we in een herhaling zitten van anderhalf jaar geleden, toen we ook werden opgeschrikt door een begonnen oorlog. Dit is (nog?) zo onbevattelijk. Zò groot. Zò verschrikkelijk. Dat kan ik niet zo snel verwerken. Fietsen dus.

Ik stopte een onafgemaakt quiltje in m’n fietstas, waar ik nog een lapje voor nodig heb, en fietste naar Oene. Daar is een grote quiltwinkel. Ik bofte want er was net een mooie en grote quilttentoonstelling. Ineens zat ik aan tafel met andere handwerkliefhebbers en wisselden we onze ongerustheid uit. Iedereen heeft het erover. Iedereen moet dit verwerken. Onze lapjes lijken onbelangrijk, maar toch geeft zulke quiltontmoetingen iets van troost. We moeten dit weer samen verwerken. Ik kreeg geen toestemming om de tentoonstellingsfoto’s te publiceren, maar schrijf toch maar een blogje. Jullie zitten er vast ook mee. Met die rotbeelden. Met dat rotnieuws.

Langs de IJssel fietste ik weer terug. Er is daar een plekje waar een paar ingebunkerde Shermantanks staan. Daar ben ik al wel vaker langs gefietst, en altijd was het iets van tientallen jaren geleden. Als ‘de Russen’ zouden komen, dan kon Nederland een heel groot stuk land onder water zetten. Lange tijd was deze ‘IJssellinie’ geheim gehouden; pas in 1990 (na de val van de Berlijnse muur) werd deze IJssellinie (en ook de geheimhouding daarvan) opgeheven. En kunnen voorbijgangers op bordjes lezen welke bizarre verdediging hier in het geheim altijd heeft klaargelegen. Het was natuurlijk nog de tijd van vóór de raketten….

Nu stapte ik hier even af. Lange tijd was verdediging iets onwerkelijks. Lange tijd konden we naar zulke verdedigingswerken kijken als iets wat voor de vorige generatie belangrijk was. Wij mochten al tientallen jaren in vrijheid en veiligheid leven. Maar nu is de wereld opnìeuw opgeschrikt! Nu is opnieuw gebleken dat vrijheid en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn, en dat er zomaar weer zo’n verschrikkelijke aanval op kan worden gedaan. Israël lette even niet goed genoeg op….

Ik fiets weer verder langs de rivier. Het land ligt er hier zo vredig bij. Die mooie strook land tussen dijk en rivier. Zo verschrikkelijk dat het land niet overal in de wereld er zo mooi bij kan liggen.
Thuis is het eerste wat ik doe het nieuws bekijken….

3 gedachten over “Fietsen langs de ‘IJssellinie’”

  1. Als ik het goed begrijp was de “IJssellinie” een plan van de NAVO. Als de Russen waren gekomen had de NAVO een heel deel van Nederland onder water gezet en waren er heel veel mensen verdronken. Waarschijnlijk waren er veel meer slachtoffers geweest dan bij het bombardement op Rotterdam in 1940.

  2. Wat een mooie fietstocht heb gemaakt, een paar weken geleden zond Omroep Max een serie uit met Huub Stapel over de rivier de IJssel, daar kwam ook deze IJssellinie te spraken, gelukkig hebben we deze linie tot dusver niet hoeven te gebruiken. Ik kan me voorstellen dat het nieuws je soms teveel wordt. Er lopen helaas op deze wereld teveel mensen rond die hun ideologie op de verkeerde manier misbruiken, en geen respect hebben voor mensen, hun geloof en levensstijl. Laten we hopen dat het gezond verstand het zal winnen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.