”Pulled thread’ voor ‘Flattening the curve’

Een proeflapje met ‘geborduurd ajour’ laat zien hoe draden worden uitgetrokken uit een geweven lapje stof, en hoe daarna de weefselbosjes met een borduurdraad bij elkaar worden gebonden voor een mooi gaatjes-effect. Deze techniek heet ‘Pulled thread emboidery’ of ‘Drawn fabric embroidery’. Zulke proeflapjes vind ik leuk om met een grote foto op m’n blog te laten zien, want ze zijn een goede illustratie van hoe zo’n techniek eruitziet. Ik verzamelde nog meer proeflapjes, en heb al een tijdje het plan om die eens allemaal te fotograferen.

Nu is dit lapje ook een geschikte illustratie van wat er in Nederland (en in de wereld) aan de hand is: Er worden draden uit ons leven uitgetrokken! Onze samenleving, die op zoveel punten verwevingen kent, is getroffen. Gisteravond werden nieuwe maatregelen aangekondigd. Ook scholen blijven nu dicht. Het openbare leven komt tot stilstand. De hechte verwevingen kun je zien in het rechtse deel van dit handwerkje: alles hangt met alles samen. Als je de scholen sluit, dan hebben de ouders het lastig, terwijl die nodig zijn om noodzakelijk werk te blijven verrichten. Een ingewikkeld dilemma.

Maar er is nòg een lijn te zien in dit handwerkje: de curve! It’s all about flattening the curve now! We willen met elkaar de stijgende lijn naar boven van een exponentionele groei van het corona-virus voorkomen! Die snel stijgende lijn naar boven moet zo gauw mogelijk gestopt worden. Daarom zijn opnieuw sterk beperkende maatregelen aangekondigd.

Voor liefhebbers van dit traditionele oude handwerk (ook wel bekend onder de naam Perzisch ajour, hoewel volgens deskundigen die naam niet terecht is) is er nog wat te zien. De draden van het te bewerken weefsel moeten nìet helemaal uitgetrokken worden. Dat is links boven te zien waar dit per ongeluk wèl gebeurd is. Dan krijg je een weefsel-opening die niet mooi is. De bedoeling is om elke uitgetrokken draad voorzichtig terug te steken tussen de rest van het weefsel en deze zo af te werken dat het niet meer kan rafelen.

Van dit lapje heb ik de achterkant laten zien, omdat dat meer borduur-informatie geeft. De voorkant wordt mooier. We hopen met elkaar dat de heftige maatregelen van het uittrekken van heel veel Nederlandse ‘draden’ effect heeft, daar doen we allemaal ons best voor. Het hoofddoel is nu: flattening the curve!

1 gedachte over “”Pulled thread’ voor ‘Flattening the curve’”

  1. Wat een mooi beeld om de situatie in de maatschappij te laten zien Margriet. En inderdaad, alles houdt verband met elkaar. Onze dochter Paulet belde gisteren dat ze Corona heeft: schrikken! Ze was op wintersport naar Oostenrijk geweest, met vrienden. Achteraf niet slim, maar volgens de berichten was het in dat gebied “veilig”. Ze werd donderdagavond heel ziek, vrijdag met de auto naar huis en gistermiddag kon ze even uit bed om iets te eten. “Ik heb het dieptepunt gehad…”. Bij mezelf merk ik, dat er een bepaalde rust over mij komt; het is zoals het is en het komt zoals het komt. Fijne dag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.