Schilderij garen spinnen

’s ochtends: In het Goudse museum zijn veel mooie dingen te zien. Uit dat vele moois koos ik een detail van een schilderij van Michael Sweerts, een Belgische schilder die een garenspinnende vrouw weergeeft.
In de historische binnenstad is veel te ontdekken wat herinnert aan de vroegere ambachten. Zo kwam ik door de ‘Speldenmakerssteeg’. Voor mij zijn het de dagen om nog even ‘garen te spinnen’ bij de mogelijkheid om in deze oude stad rond te lopen en nog wat mooie dingen te bekijken.

’s avonds: Ik zwierf vandaag weer lekker rond in de binnenstad van Gouda. Mijn oog viel op een bordje met ‘Cultuurhuis Garenspinnerij‘, en dat maakte me nieuwsgierig. En ik vond het wel aansluiten bij de foto van ’s ochtends. Dus fietste ik de goede richting uit en kwam bij een knotsgroot gebouw, pal aan de binnenhaven. Bij de ingang ontmoette ik iemand die net naar buiten ging, en mijn interesse opmerkte. Dankzij haar mocht ik ook even binnenkijken. Ze bleek precies de juiste persoon te zijn die me wat kon vertellen over de geschiedenis van dit gebouw. Vóórdat het kinderwetje van Houten er een eind aan maakte, waren hier ook kinderen aan het werk om touwen te slaan, die nodig waren voor de vele schepen. Tot ver in de vorige eeuw is hier allerlei garen-verwerkingsindustrie geweest. Nu is het een cultuurhuis met allerlei cursussen.
Mooi dat er via straatnaambordjes en andere verwijzingen nog wat terug te vinden is van de industrie in oude steden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.