Schone lucht

Het theezakje wat in de meegenomen thermoskan bungelt spoorde mij aan tot iets wat ik ook uit mijzelf al wel doe: Geniet! Daar had ik geen imperatief voor nodig, maar ik vond het toch wel grappig toen m’n oog erop viel terwijl ik daar zo in de duinen zat. Zit je daar intens te genieten van dit mooie landschap en gaat zo’n theezakje dat nog eens bevestigen. Dus maakte ik een foto. We deden nog een laatste wandeling, volgden wat paaltjes en halverwege dronken we wat. Misschien kan ik nog wat met dat groene doekje (iemand anders breide het, en ik hechtte de draadjes af en maakte er een dingen-doekje van). Maar nu kan ik deze foto voor iets anders gebruiken (dat gedinges weten we nu wel).

“Genieten” heeft dus ook met Schone lucht te maken! Op de Waddeneilanden is volop schone lucht en mensen die daar gevoelig voor zijn merken dat gelijk! Je leeft helemaal op, en je denkt dat dat met ontspanning te maken heeft, maar dat is zeker niet het enige. Na thuiskomst stond er een stukje in de huis-aan-huis-krant met een aankondiging van een avond over Schone Lucht. Eigenlijk: het gebrek daaraan. Ik besloot ernaar toe te gaan en het was heel interessant.

De avond was georganiseerd door twee politieke partijen en eigenlijk is het gek dat niet àlle partijen hier werk van maken. Ik kreeg zojuist per mail de samenvatting van de presentaties, en die gebruik ik nu voor dit groene maar helaas niet luchtige blogje.
– In mijn provincie Gelderland overlijden mensen gemiddeld één jaar eerder door luchtverontreiniging.
25% van fijnstof wordt veroorzaakt door houtkachels
– de overlast door het stoken van hout (door de buren) is een heel groot probleem, en door de huidige energie-transitie neemt deze overlast steeds meer toe. De regering doet niks.
Het was interessant om andere mensen in de zaal te horen, die ook met de ramen potdicht moeten slapen, en ’s avonds nauwelijks meer in de wijk kunnen wandelen omdat ze de vieze lucht niet meer kunnen verdragen. Ik ben niet de enige.
Ook was het interessant om een voorbeeld van de longarts te horen, die vertelde van één van zijn patiënten die gevlucht was naar een waddeneiland. Daar kan hij door de schone lucht nu weer alles doen wat hij voorheen niet meer kon. Mooi voorbeeld van hoe essentiëel schone lucht is!

In de pauze maakte ik een praatje met deze long-deskundige. “Ik kom net terug van een waddeneiland, vertelde ik hem, en door uw presentatie begrijp ik nu nog meer waarom ik het daar zo heerlijk vond.” “Veel blijven bewegen”, zei hij nogmaals, en die aansporing van een deskundige is natuurlijk heel wat zinvoller als een geniet-imperatief van een theezakje. Want hoe zou je genieten als je geen schone lucht kunt ademen?

Aktiegroepen doen goed werk. Regeringen laten het afweten. Burgers moeten leren dat ze schoon moeten stoken, of helemaal niet. Iemand in de zaal zei nog: “Waarschijnlijk zal het net zo moeten gaan als bij de afschaffing van vuurwerk: een lange weg via bewustwording vóórdat er een omslag komt.”
Zodat niet iedereen straks hoeft te vluchten naar een waddeneiland, vanwege de kachel van de buurman, maar zodat we in alle provincies weer schone lucht kunnen inademen.

2 reacties op “Schone lucht”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.