Speenkruid

Vier speenkruid bloemetjes
Elk jaar deed ik een wedstrijdje: wie vindt het eerste speenkruid?
We woonden in Noord Holland en daar kun je nog meer dan elders in het land verlangen naar de vrolijke gele bloemetjes. Er waren veel sloten in het weidse land en aan de walkanten had je goede kans om de eerste gele knopjes te zien. Ik speelde het wedstrijdje met m’n gezin en toen we naar Gelderland waren verhuisd gingen we hier ook op zoek. De normale bloeitijd is begin maart, maar soms zie je het al in februari en een enkele keer na een zachte winter al in januari. En dan komt het ook gelijk op het nieuws want er zijn veel speurders naar de eerste lenteboden en bloeiend speenkruid vlak na kerst is landelijk nieuws. Toen ik begon te bloggen stelde ik de wedstrijd open voor bloglezers en samen zochten we de kale bodem af, op zoek naar het knalgele bloemetje. Vaak kreeg ik het eerste mailtje van Adrie, die in Groningen net zo fanatiek was als ik. Maar vorig jaar overleed ze en nu vind ik het wedstrijdje niet meer zo leuk. Gevoelens van rouw en gemis worden vaak opgeroepen door kleine dingen en dat is vast herkenbaar. Even de gevoelens benoemen, zo heb ik gemerkt, dat geeft weer rust en berusting. Dus ik doe geen wedstrijdje dit jaar, maar we kunnen wèl van Friesland tot Limburg op zoek naar het stralende sterretje! Ik heb het al gevonden, en het bloeit zowaar…….. in m’n eigen achtertuin!
En hebben jullie het ook al gezien?
Gelukkig: door die vraag merk ik dat het wedstrijdjes-plezier weer terugkomt!

Speenkruid met geborduurde tulpen op achtergrond

7 gedachten over “Speenkruid”

 1. Met jouw speenkruid-jacht in gedachten liep ik de afgelopen weken ook al te kijken op plaatsen waar speenkruid groeit. Helaas tot dusverre nog NIKS… Maar de sneeuwklokjes en krokussen bloeien al tijden en iedere dag zie ik de tulpen en narcissen verder boven de grond komen. De rozen lopen al uit en de exochorda heeft al groene knoppen; de lente is echt in aantocht, hoera!
  Je man maakt mooie foto’s!
  Groeten van Digna

  1. Leuk dat je toch ook aan het speuren was. Het viel mij ook op dat het nog nergens bloeit, terwijl de eerste week van maart al voorbij is. Alleen dat ene bloemetje bij mij in de tuin dus. Maar daar ga ik het straks wel weer uithalen, want het is natuurlijk wel onkruid en ik wil het liever niet in de tuin. Alleen voor dit ene jaartje.

 2. Hier in Bergen (Noord Holland) Heb ik vandaag (10-3) de eerste bloemetjes gespot aan de bosrand. Waarschijnlijk waren ze er in de polder al eerder. Sinds ik een klein meisje was geef ik mijn moeder ieder jaar een bosje speenkruid. Dus een zelfde soort traditie als die van jouw!

 3. Hiltje visbeek

  Ja ook ik heb het gezien ,en dan kan ik wel juichen. Vanmiddag op de fiets naar Bolsward en daar zag ik het opeens in de berm onderweg. Dat juichen heb ik heel erg met de eerste pinkster bloemen.
  Die vind ik altijd zo mooi.Dan gaan mijn gedachten altijd naar vroeger ,toen ik nog een kind was,De weilanden stonden dan vol met die bloemen.Maar dat komt weer wat terug,gelukkig.
  Groetjes Hiltje.

 4. Petra Broekhuizen

  Hoi, je hebt een leuke blog. Ik heb het speenkruid ook nog niet gezien. Wel volop krokussen. Daar word ik altijd zo blij van. Al die vrolijke kleurtjes, vandaag met een heerlijk zonnetje erbij. Dan ziet de dag er ineens veel leuker uit.

  Groetjes Petra

 5. Net als Hiltje doen de eerst pinksterbloemen mij ook juichen. Ze vallen mij ook meteen op, zelfs nog als ze volop in de knop zitten. Speenkruid valt me meestal pas op als ze en masse in de bloei zijn. Maar dit blogberichtje herinnert me eraan dat gisteren 10 maart me tijdens een uitje op Marken ineens opviel ‘hé speenkruid’! Uit de reacties blijkt dat iedereen ze rond 10 maart dit jaar ineens spotte……….
  Groetjes, Tineke

 6. Bedankt voor jullie reacties! Ik genoot van het gevoel van herkenning om te juichen bij het eerste speenkruid en de eerste pinksterbloemen. Klein hoefblad hoort ook een beetje bij het rijtje. Bloemetjes om oog voor te hebben en blij van te worden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.