Tentoonstelling kraamgebruiken en geboorterituelen

In het Veluws Museum Hagedoornsplaatse is een tentoonstelling over Jong Leven. Het accent ligt op gebruiken en gewoonten van honderd jaar geleden rond de geboorte van baby’s. Op deze eerste foto zijn mooie lange doopjurken te zien, maar ook een paar prachtige jurkjes voor iets oudere kindjes. Op de voorgrond de fijn-gebreide losse mouwtjes die ik ook af en toe in mijn shop heb.

Bij en na de geboorte van een baby wist de verloskundige precies wat er moest gebeuren en daar waren natuurlijk ook allerlei hulpmiddelen voor. Leuk om dit allemaal zo bij elkaar te zien. Zinken teilen staan tegenwoordig in nauwe stadssteegjes op de stoep, zodat er nog wat planten kunnen groeien tegen de muren. Bij een volgende keer dat we weer zo’n teil zien die van functie is veranderd kunnen we eraan denken dat het nog helemaal niet zo lang geleden is dat er in die teilen kleine kinderen in werden gewassen.

Alle wijsheid van vroeger werd zorgvuldig toegepast en is nog na te lezen in een handboek voor vroedvrouwen. Sommige gebruiken zijn in onbruik geraakt en sommige worden opnieuw ontdekt, zoals het inbakeren van borelingen. Zo’n tentoonstelling als deze plaatst vroegere tradities in context van de tijd en is mooi om te zien. Bij het napraten met de gastvrouw zei ik: “Streekmusea zijn top, en jullie hebben weer iets moois laten zien!” Vraag van hun: “Ga je erover bloggen? Graag!” Dus bij deze nog een keer: Streekmusea zijn leuk! En deze tentoonstelling over Jong Leven  is de moeite om even de snelweg bij Epe voor af te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.